Kasteelmoord: Procesdag 2 is afgelopen

De tweede procesdag over de Kasteelmoord is afgelopen. Eergisteren kreeg de chaotische zitting een verrassende wending met de bekentenissen van André Gyselbrecht. Vandaag zijn de wetsdokter en de wapenexpert aan het woord gekomen. Nu zal het proces een hele tijd stilliggen. Lees hier de belangrijkste ontwikkelingen van de tweede procesdag.

Einde van de tweede procesdag

De tweede procesdag zit er op. De wapenexpert en de wetsdokter hebben meer uitleg gegeven over de omstandigheden waarin Stijn Saelens gestorven is. De zitting is nu geschorst tot 22 mei. Dan zal bepaald worden wat het verdere verloop van het proces zal zijn.

In de week van 12 juni zouden de verdere verhoren van de getuigen en de beklaagden gepland staan, maar die timing blijft onder voorbehoud. In de tussentijd krijgt de politie wellicht de kans om hoofdbeklaagde André Gyselbrecht opnieuw te ondervragen na zijn onverwachte bekentenis dinsdagavond. Ook de andere beklaagden zullen waarschijnlijk opnieuw ondervraagd worden. 

De pleidooien van de advocaten zullen waarschijnlijk starten op 16 oktober. Zoals het nu gepland staat, zullen die pleidooien de hele week in beslag nemen.

11.30u: Tijd voor vragen

Procureur Céline D'havé vraagt aan de wetsdokter of Stijn Saelens nog leefde nadat hij neergeschoten werd. Volgens de wetsdokter is het een kwestie van minuten geweest, maar was Saelens niet onmiddellijk dood. "Het zou kunnen dat hij nog leefde toen hij naar buiten gesleept werd, maar waarschijnlijk was hij bewusteloos."

De advocaat van Elisabeth Gyselbrecht wil dieper ingaan op de verwondingen die Stijn Saelens nog opliep. Hoeveel keer er geslagen is, kan de wetsdokter niet precies zeggen. De advocaat van Roy L. wil dan weer meer weten over het wapen dat gebruikt werd, maar de wapendeskundige kan geen uitsluitsel geven, omdat het moordwapen nooit gevonden is. 

Na de vragen zal er nu beslist worden hoe het proces verder zal verlopen.

11u: "Eén kogel in de rug"

Stijn Saelens werd met één kogel in de rug om het leven gebracht en hij lag op de grond toen het schot viel. Zo luidt de conclusie van de wetsdokter en de wapendeskundige. Die conclusie konden ze zelfs trekken voor de inwendige autopsie plaatsgevonden had. Saelens zou ook geslagen zijn voor hij om het leven gebracht werd. In het kasteel zelf werd een kogelhuls en een kogelinslag gevonden. Het moordwapen - dat nooit gevonden werd - zou een half-automatisch pistool zijn, stelt de wapendeskundige. 

Een aantal mensen moesten de rechtszaal even verlaten toen er beelden getoond werden van het slachtoffer. 

10.17u: Tweede procesdag eindelijk van start

Om kwart over tien is de tweede procesdag eindelijk van start kunnen gaan. De wapenexpert en de wetsdokter, die opgeroepen waren door het Openbaar Ministerie, beginnen nu aan hun getuigenis. De zitting moest tegen negen uur beginnen, maar door fileproblemen duurde het langer om hoofdbeklaagde André Gyselbrecht over te brengen naar de rechtbank van Brugge. 

Gisteren moesten normaal zeven getuigen aan het woord komen, maar door de onverwachte bekentenissen die André Gyselbrecht dinsdag aflegde, werd de zitting opgeschort. Na vandaag zal het proces een hele tijd stilliggen om de bekentenis van Gyselbrecht te onderzoeken en om de beklaagden opnieuw te verhoren. Op 22 mei zal de rechtbank bepalen of het proces kan voortgezet kan worden op 12, 13 en 14 juni.