Leterme na verkoop BNP-aandelen: "Misschien moet ik Wouter Bos nog eens bellen"

Oud-premier Yves Leterme heeft met een prikje aan het adres van voormalig Nederlands minister Wouter Bos gereageerd op de verkoop van BNP-aandelen door de Belgische staat. "Misschien moet ik Wouter Bos nog eens bellen... Over 'goede en slechte delen'", zo knipoogde de CD&V'er op Twitter. Leterme zegt dat hij exact hetzelfde zou doen met Fortis als negen jaar geleden.

Leterme was premier toen Fortis Bank in 2008 op instorten stond. Onder hoogspanning sloten België en Nederland uiteindelijk een akkoord over de verkoop van alle activiteiten van Fortis in Nederland, inclusief ABN Amro. De Nederlandse overheid telde er 16,8 miljard euro voor neer.

Na afloop van de gezamenlijke persconferentie waarop de deal werd aangekondigd, verkondigde PVDA-minister van Financiën Wouter Bos doodleuk dat Nederland "de gezonde delen" had opgekocht en zo de Nederlandse tak had behoed voor "mogelijk besmettingsgevaar door delen die wat minder gezond zijn". Leterme was 'not amused'. "Minister Wouter Bos doet wel vaker ongelukkige uitspraken. Dat hangt kennelijk samen met mijnheer Bos", zo beet hij daags nadien terug.

(Bekijk hieronder een fragment uit "De wissel van de macht", waarin de uitspraak van Wouter Bos aan bod komt, gevolgd door een reactie van Open VLD-Kamerfractieleider Patrick Dewael. - Lees verder onder de video)

Zoveel jaar later stelt Leterme tevreden vast de Belgische staat allerminst zijn broek gescheurd heeft aan de redding. "Verkoop BNP-aandelen met meerwaarde. Misschien moet ik Wouter Bos nog eens bellen... Over 'goede en slechte delen'. #Fortis", zo zette hij vandaag via Twitter de puntjes even op de 'i'.

Bos zelf werd in eerste instantie weliswaar bejubeld voor zijn aanpak, maar intussen hebben de Nederlanders fors verlies moeten slikken op de deal. En ook over de redding van ING kreeg hij nadien heel wat kritiek.

Leterme zegt in "De wereld vandaag" dat hij exact hetzelfde zou doen als negen jaar geleden als hij moest weten wat hij vandaag weet. Het waren toen hectische weken in volle bankencrisis, maar het blijkt nu dat de Belgische belastingbetaler inderdaad niet moet opdraaien voor de redding van Fortis Bank, net zoals Leterme en toenmalig minister van Financiën Didier Reynders (MR) toen stelden.

De ex-premier vindt dat de huidige regering de zaak goed aanpakt met een gedeeltelijke verkoop van aandelen van BNP Paribas. Het is goed dat dat stap voor stap gebeurt om de aandelenkoers niet te verstoren.

Leterme vindt het ook verstandig dat premier Charles Michel (MR) een deel van de opbrengst van de verkoop van BNP Paribas wil gebruiken voor investeringen in onder meer infrastructuur en mobiliteit, twee terreinen waar ons land nu wat achterop hinkt.