Macron dient klacht in voor verspreiding van "fake news" over rekening in de Bahama's

De Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron heeft een klacht ingediend tegen onbekenden voor het verspreiden van vals nieuws. Op internet circuleren berichten waarin Macron wordt beschuldigd van belastingontduiking. In het tv-debat gisteren had zijn tegenkandidaat Marine Le Pen gealludeerd op een offshore-bankrekening.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens een bron bij het Franse gerecht gaat de klacht over "elementen die sinds woensdagavond op het internet circuleren" over een vermeende belastingontduiking in de Bahama's. Het parket van Parijs heeft een onderzoek geopend.

De entourage van Macron heeft het over "grove valsheden" op websites met Russische banden, waarbij zelfs de handtekening van de presidentskandidaat op documenten zou zijn geïmiteerd. "Deze poging om te destabiliseren en de stembusgang te beïnvloeden gebeurt met belangrijke middelen en is minutieus voorbereid", klinkt het.

De klacht is gericht tegen onbekenden en Macron geeft aan niet te zullen twijfelen om verdere stappen te ondernemen tegen mensen die de berichten zouden overnemen.

"Le Pen heeft dit manoeuvre aangewakkerd"

De onafhankelijke presidentskandidaat beschuldigt wel zijn tegenkandidaat Marine Le Pen ervan "het manoeuvre te hebben aangewakkerd dankzij haar troepen op het internet", klinkt het bij persagentschap AFP.

Gisteravond suggereerde Le Pen tijdens het televisiedebat dat Macron een rekening zou hebben in een belastingparadijs. "Ik hoop dat we niet zullen moeten vernemen dat u een offshore-rekening hebt in de Bahama's", zei de kandidate van het Front National toen.

Macron - van wie de patrimoniumaangifte bij sommigen vragen oproept wegens nogal weinig gespijsd voor een oud-bankier - liet toen ook al het woord "laster" vallen. Hij ontkent in alle talen een rekening te hebben in de Bahama's.