Michel wil ingaan tegen Europese regels: "Ook investeren met BNP Paribas-geld"

Premier Charles Michel (MR) wil de twee miljard van de verkoop van aandelen in BNP Paribas deels gebruiken voor publieke investeringen, en dus niet alleen voor schuldafbouw. Dat heeft VRT Nieuws vernomen bij Michel, die momenteel in Praag is voor een werkbezoek. De staatsschuld afbouwen is nochtans wat Europa voorschrijft, maar de EU laat blijkbaar een opening.

De federale staat heeft gisteren een kwart van haar belang in BNP Paribas verkocht, goed voor een opbrengst van 2 miljard euro. Dat geld zou in principe naar de schuldafbouw moeten gaan. In het geval van België daalt de staatsschuld dan van 105,9 naar 105,4 procent van het bruto binnenlands product.

De hoge staatsschuld verminderen is dus een voorschrift van de Europese Commissie. Het is ook een voornemen van de regering, en iets waarop onder andere de N-VA altijd heeft aangedrongen. Michel zegt dat hij een onderhandeling wil opstarten met Europa. Hij denkt aan investeringen op het vlak van infrastructuur, mobiliteit, digitale agenda en energie.

"Niet investeren is een verarming later", zegt Michel. "Het is wat mij betreft een beslissing die getuigt van gezond verstand. Het geeft ons ruimte in de volgende maanden om het investeringspact te concretiseren."

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) had vanmorgen ook al een opening gelaten om het geld te gebruiken voor investeringen. "Het zou kunnen dat deze knik in de curve van onze schuld misschien bepaalde mogelijkheden biedt voor iets meer ademruimte op dat vlak", zei hij.

Waar er precies in zou worden geïnvesteerd en op welke manier, is nog niet duidelijk. Maar federaal is er geld nodig voor bijvoorbeeld het Gewestelijk Expresnet rond Brussel en investeringen in de spoorwegen. Maar het valt nog te bekijken of Europa oren heeft naar de vraag van ons land om dit geld te mogen gebruiken voor investeringen.

(Lees verder onder de video.)

De EU zegt "ja, maar..."

Het was echter uitkijken hoe de Europese Unie ging reageren op het voorstel van Michel om een deel van de opbrengst van BNP Paribas te gebruiken voor investeringen.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie en EU-commissaris voor Energie Maroš Šefčovič liet bij Linda De Win in Villa Politica optekenen dat hij niet moeilijk wil doen inzake de regeringsplannen voor investeringen.

Budgettaire regels zijn meer dan ooit belangrijk in de EU, maar tegelijk laat hij ruimte voor "slimme investeringen" in bijvoorbeeld energie-efficiëntie. Wel wil Šefčovič meer details over de geplande investeringen door Michel vooraleer hij het licht op groen zet. Het is dus "ja, maar..." als antwoord van de Europese Commissie.

Groen en SP.A gematigd positief, "maar men kan veel meer doen"

Oppositiepartijen SP.A en Groen reageren gematigd positief op de aankondiging van premier Michel. "Dit is een lichtpuntje in deze hele episode", zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo. "Wij zijn vragende partij voor een investeringsplan. Dat Michel doorheeft dat er investeringen nodig zijn in onze infrastructuur is een goeie zaak." De groenen vinden wel dat de regering een langetermijnvisie mist als het gaat over het beheer van haar belangen in de bankensector.

SP.A-Kamerlid Peter Vanvelthoven vindt het belangrijk om beide te doen, zowel investeren als de schuld afbouwen, "voor zover Europa daarmee akkoord gaat". Hij roept de overheid op om ook de rest van de aandelen in BNP Paribas te verkopen. "Zo kan men veel meer doen. En het is een buitenlandse bank, we hebben daar toch niets te vertellen."