Na úren van speculatie: Britse prins Philip (95) gaat met pensioen

De Britse prins Philip (95), de echtgenoot van de Queen, stopt vanaf het najaar met zijn koninklijke opdrachten. Met andere woorden: de hertog van Edinburgh gaat met pensioen. Dat nieuws maakt Buckingham Palace bekend na een nacht en ochtend vol speculaties op sociale media. De geruchten gingen werkelijk alle kanten uit: van een abdicatie van de Queen, over een verloving van prins Harry tot de dood van prins Philip.

Twitter ontplofte zowaar. Reden? De hele hofhouding van de Queen kwam totaal onverwacht samen. Zo werden medewerkers van het Schotse Balmoral, Windsor Castle en het landgoed Sandringham naar Londen geroepen. Hoogst uitzonderlijk is zo'n bijeenkomst echter niet zijn, maar het tijdstip wel. De Britse pers nam het zekere voor het onzekere en hield de wacht aan de hekken van Buckingham Palace (zie video hieronder), samen met nieuwsgierige royaltyfans.

Speculaties gingen alle kanten uit. Frappantste was het overlijden van prins Philip (95). Hij verkeerde gisteren nochtans in blakende gezondheid: Philip opende een nieuwe tribune bij de Marylebone Cricket Club. Hij grapte zelfs dat hij als de beste lintjes kan doorknippen. Ook het feit dat de vlaggen op Buckingham Palace niet halfstok hingen, deed vermoeden dat het louter om een kwakkel ging.

Rond 11 uur stuurde het hof dan eindelijk een verklaring. De prins heeft zelf beslist om het rustiger aan te doen, en krijgt daarbij de volle steun van de Queen. Philip werkt tot augustus nog zijn taken af en gaat geen nieuwe engagementen meer aan.

Prins Philip beschermheer van 780 organisaties

Ondanks zijn hoge leeftijd is Philip nog een van de actiefste Britse royals. Hij is beschermheer van ruim 780 (!) organisaties en vervulde vorig jaar nog 110 dagen met koninklijke activiteiten. Als beschermheer blijft Philip verbonden aan talloze organisaties, maar hij zal geen "actieve rol meer spelen". Buckingham Palace sluit niet uit dat de prins nog bepaalde evenementen bijwoont, bijvoorbeeld de militaire parade Trooping the Colour.

De afgelopen jaren kreeg de prins als eens te maken met een verkoudheid of blaasontsteking, maar echt zware gezondheidsproblemen waren er nooit.

Al 70 jaar de steun en toeverlaat van de Queen

Prins Philip wordt volgende maand 96 jaar. Hij en de Queen vieren in november hun 70e huwelijksverjaardag. Dat huwelijk liep niet altijd over rozen. Naast de roddels over overspel in zijn jonge jaren, had Philip het ook niet makkelijk om zijn plaats te vinden aan het hof. Zo zou hij zich bijzonder kwaad hebben gemaakt toen zijn vier kinderen niet zijn achternaam (Mountbatten) kregen, maar die van de Queen (Windsor).

Philip staat ook bekend om zijn apart gevoel voor humor. Dat resulteerde in het verleden als eens tot omstreden uitspraken -diplomatieke flaters- die de Queen in verlegenheid brachten. Maar hij blijft de steun en toeverlaat van koningin Elizabeth (91). "Humor verbindt die twee", liet schoondochter Sophie Rhyes-Jones (de vrouw van prins Edward) ooit in een interview vallen.

VIDEO De man in de schaduw van de Queen:

Meest gelezen