Playboymodel is zich van geen kwaad bewust na controversiële fotoshoot op heilige Maori-berg

"Erg ongepast, alsof iemand in de Sint-Pietersbasiliek van het Vaticaan een naaktfoto neemt." Zo reageerde een woordvoerder van de Maori’s op een naaktfoto van model Jaylene Cook op de voor hen heilige plaats Mount Taranaki. Maar Cook is zich van geen kwaad bewust, zo liet ze na alle hetze weten in een radioprogramma van de Nieuw-Zeelandse zender Newstalk ZB.

Mount Taranaki is een slapende vulkaan in Nieuw-Zeeland en heilig voor de Maori’s, de oorspronkelijke bewoners daar. Iets waarvan Cook, die het al schopte tot Playboy Playmate, op de hoogte was: "Vooraf hadden mijn vriend, die de foto nam, en ik ons geïnformeerd over de berg, door gesprekken met de lokale bevolking en door onderzoek via Google. We wilden voorbereid zijn over de historische en culturele achtergrond van de berg. Maar het was nooit het plan vooraf om ons daar uit te kleden. Het gebeurde gewoon. Zo’n foto maken zou uniek zijn. Nergens uit onze informatie bleek dat dit iets slechts was om te doen. Want naaktheid is toch puur en natuurlijk."

"Het was eigenlijk een beslissing die we op het laatste moment nog genomen hebben. Na een lange tocht naar boven, waarbij we warm gekleed waren, voelden we de behoefte om ons op de top uit te kleden en om dat moment te omarmen. Ook mijn vriend deed zijn kleren dus uit. Daarvan zijn ook foto’s gemaakt."

"Het is nooit onze bedoeling geweest om het bloot expliciet in beeld te brengen."

"Ik vind het jammer dat mensen ons als respectloos beschouwen, omdat we dit gedaan hebben. Dat was nooit onze bedoeling. Ik respecteer ieders mening, maar ook wij mogen die hebben. Mocht ik opnieuw de kans krijgen, zou ik het weer doen. Het voelde immers geweldig. Mijn mening is in ieder geval niet veranderd. Naast de kritiek heb ik ook veel positieve commentaren gekregen, zelfs van een aantal Maori’s die zich helemaal niet beledigd voelden door deze foto."

lees ook