Russen, Turken en Iraniërs eens over veilige zones in Syrië

Rusland, Iran en Turkije hebben een akkoord gesloten dat "veilige zones" moet afbakenen in het door burgeroorlogen geteisterde Syrië. Dat akkoord is wel erg beperkt, want het wordt slechts aanvaard door een beperkt aantal strijdende partijen in Syrië.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het akkoord is gesloten in Astana, de hoofdstad van de Centraal-Aziatische republiek Kazachstan. Het gaat in feite om een Russisch initiatief, waarmee Moskou diplomatieke invloed probeert te verwerven.

Volgens het akkoord dat nu gesloten is, zouden er "veilige zones" voor burgers worden ingericht in gebieden die door rebellen gecontroleerd worden in de noordwestelijke provincie Idlib, in delen van de centrale provincie Homs en in de enclave Ghouta ten oosten van Damascus.

Daar zouden geen aanvallen meer uitgevoerd worden, ook niet vanuit de lucht en vluchtelingen zouden kunnen terugkeren naar hun huis. Ook zou humanitaire hulp ongehinderd toegelaten worden. Op het akkoord zou worden toegezien door Syrische regeringstroepen en rebellen en ook door buitenlandse troepen, Russen dus wellicht.

Astana-proces heeft beperkte invloed

Het vredesoverleg in Astana is grotendeels een initiatief van Rusland en bondgenoot Iran, die beide het regime van Bashar al-Assad steunen, politiek en met troepen op de grond. Ook Turkije speelt er een grote rol en heeft invloed op een aantal rebellengroepen die door Ankara gesteund worden.

Andere rebellengroepen en de terreurgroepen IS en Al Qaeda zijn daar niet bij betrokken, evenmin als de milities rond de Syrische Koerden die door de VS gesteund worden.

Volgens de Russische president Vladimir Poetin zou hij telefonisch echter ook de steun gekregen hebben voor de "veilige zones" van zijn Amerikaanse collega Donald Trump. Aan de onderhandelingen in Astana nam ook de Zweed Staffan de Mistura deel, de speciale VN-gezant voor Syrië.