Van Overtveldt tevreden over aandelenverkoop: "Ruimschoots de gewenste prijs gehaald"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is zeer tevreden met de opbrengst van de verkoop van aandelen in BNP Paribas. De Belgische staat heeft een kwart van haar belang verkocht in de Franse bank. "We hebben ruimschoots de prijs gehaald die we wensten. We boeken een meerwaarde van 140 miljoen euro."
Nicolas Maeterlinck

De aandelenverkoop is intussen definitief afgerond, zo meldt Van Overtveldt. Hij heeft berekend dat de aandelen, die in handen kwamen van de staat toen Fortis eind 2008 overgenomen werd door BNP Paribas, een meerwaarde opleveren van 140 miljoen euro. In totaal is de verkoop goed voor 2,03 miljard euro.

"We hebben dit minutieus voorbereid", zegt hij. "De aandelenkoers was de jongste tijd fors opgelopen. We hebben dat nauwgezet opgevolgd van bij het begin. Op 3 mei ging er een winstaankondiging zijn, 15 dagen voordien mag je dan niets doen, dus hebben op die dag moeten wachten om in actie te kunnen schieten."

"Vooral naar de evolutie van de markt gekeken"

Er werd heel bewust gekozen om een kwart van de aandelen te verkopen. Meer had wellicht de prijs doen dalen. "Als we naar grotere volumes waren gegaan, had dat allicht een substantiële impact gehad op de aandelenkoers en hadden we onszelf een stukje in de voet geschoten."

Recente ontwikkelingen, zoals de Franse verkiezingen of het feit dat in de VS een onderzoek loopt tegen BNP Paribas over mogelijke manipulatie van staatsobligaties, hebben geen invloed gehad op de beslissing. "We hebben vooral naar de evolutie van de markt gekeken."

Geld gaat naar schuldafbouw, of toch niet?

Of de overige aandelen ook verkocht zullen worden, kan Van Overtveldt op dit moment niet zeggen. "Die aandelen blijven voorlopig in onze handen. Maar we blijven opvolgen hoe de zaken evolueren."

Het geld wordt in principe gebruikt om de staatsschuld af te bouwen, zoals Europa voorschrijft. Maar opvallend: Van Overtveldt laat een opening om de miljarden toch in te zetten voor iets anders. "Op dit moment is er een stevige en interessante discussie aan de gang in EU over de noodzaak aan meer publieke investeringen. Het zou kunnen dat deze knik in de curve van onze schuld misschien bepaalde mogelijkheden biedt voor iets meer ademruimte op het vlak van die investeringen. Maar dat moet uiteraard verder besproken worden met Europa."