Vlaanderen krijgt 1.000 peukentegels tegen zwerfvuil

Vlaanderen bindt de strijd aan tegen zwerfvuil met 1.000 zogenoemde peukentegels. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. De peukentegels worden mee gefinancierd door de tabaksindustrie.

Een "peukentegel" wordt best omschreven als een asbak in de grond, en komt op plaatsen waar rokers zich vaak ophouden. Aan de ingang van het sta­tion van Vilvoorde bijvoorbeeld, waar de tegel al is uitgetest.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is met de tabaksindustrie overeengekomen om de peukentegel in heel Vlaanderen te introduceren om zo de strijd aan te gaan tegen de bijna 18.000 ton zwerfafval langs onze wegen.

De tabaksindustrie financiert de installatie van in totaal zo'n 1.000 peukentegels in Vlaanderen. De lokale besturen beslissen over de locaties. De tabaksindustrie wil op die manier haar steentje bijdragen aan het voorkomen van zwerfafval. Het opruimen ervan kost de Vlaamse belastingbetaler jaarlijks zo'n 60 miljoen euro.

Schauvliege wil wel nog afwachten hoe gereageerd wordt op de peukentegels, want ze mogen mensen er niet toe aanzetten om afval op de grond te gooien. Maar wanneer de peukentegels hun nut hebben bewezen, wil de minister er nog veel meer laten installeren. "Bijvoorbeeld als standaardonderdeel, wanneer er ergens een nieuwe bushalte wordt ingericht", zegt Schauvliege.

Meest gelezen