Voor "Star Wars"-dag de 10 beste parodieën: van "Friends" tot "Family guy"

Weinig filmseries hebben zo’n grote invloed gehad op de popcultuur als "Star Wars". Bijna iedere zichzelf respecterende tv-serie of film maakt op een gegeven punt wel een verwijzing naar de filmsaga. Sommige series hangen er zelfs hele afleveringen aan op en daar zitten soms echte pareltjes tussen. Nu het "Star Wars"-dag is vandaag en de filmreeks later deze maand haar 40e verjaardag viert, is het hoog tijd om de beste parodieën op te lijsten.

10. "The Lego movie"

Hoewel Lego verschillende bouwdozen en zelfs videogames heeft gewijd aan "Star Wars", is het voorlopig nog wachten op een volledige film. In "The Lego movie" was er wel een verwijzende scène. Zo komt de Legoversie van het ruimteschip The Millennium Falcon even piepen met aan boord de olijke bende van Han Solo, Chewie en co die "op weg zijn naar een feestje op Naboo", maar in een "loserheelal" zijn terechtgekomen.

9. "Friends"

Ook de in de jaren 90 razend populaire sitcom "Friends" ontsnapte niet aan invloedsfeer van The Force. Rachel probeert in de aflevering "The one with the princess Leia fantasy" de seksuele verlangens van Ross te vervullen door zich als prinses Leia te verkleden. Niet in de nonachtige outfits van Episode VI en V wel te verstaan, maar wel als de sexy slavin van Jabba the Hutt uit Episode VI. Ross weet niet onmiddellijk hoe hij moet reageren.

8. "Austin Powers"

De "Austin Powers"-reeks van Mike Myers is eigenlijk een parodie op James Bond, maar zit ook tsjokvol verwijzingen naar andere films en series. Uiteraard kan een "Star Wars"-lijntje hier en daar niet ontbreken. Zo beweert Doctor Evil op een bepaald moment in een Darth Vaderachtig stemmetje dat hij de vader is van Austin Powers.

7. "Hardware Wars"

"Hardware Wars" was de eerste parodiefilm op "Star Wars" die ooit is verschenen. De kortfilm is amper een jaar na de eerste "Star Wars"-film uitgekomen. In de film wordt een strijkijzer gebruikt als ruimteschip en gaan onder meer Fluke Starbucker en Ham Salad samen de strijd aan tegen Darph Nader. Deze kortfilm is overigens dé favoriete parodie volgens George Lucas, de geestelijke vader van "Star Wars".

6. "Thumb Wars"

"Thumb Wars", zelden een parodie gezien waarvan de titel zo mooi weergeeft wat hoe het is aangepakt: de personages worden allemaal vertolkt door – jawel – duimen. De film kwam ongeveer tegelijkertijd uit met "Episode I: a phantom menace". Het Keizerrijk – The Empire – luistert naar de naam "Evil Thumbpire" en de rebellen worden "Thumbellion resistance fighters" genoemd. Thumbs up!

5. "Spaceballs"

"Spaceballs" is geschreven en geregisseerd door Mel Brook. Deze film parodieert niet alleen de "Star wars"-reeks, maar ook andere sciencefictionfilms als "Alien" en "Planet of the apes" moeten eraan geloven. Toch blijft "Star Wars" hun voornaamste doelwit met personages als Dark Helmet (Darth Vader), Pizza The Hutt (Jabba The Hutt) en Yoghurt (Yoda).

4. "Robot chicken: Star Wars"

Niet minder dan drie stopmotionfilms in de "Robot chicken"-reeks heeft Seth Green gespendeerd aan "Star Wars"-parodieën. U kent Green misschien als de stem van Chris Griffin in "Family guy" of als de zoon van Doctor Evil in "Austin Powers". De reeks overspant beide trilogieën, maar is voorts doorspekt met verwijzingen naar andere beroemdheden, zoals Jedi George Bush die met The Force de auto van Bill Clinton in een vijver duwt.

3. "Star S’Mores"

Ook "Sesamstraat" heeft een heuse "Star Wars"-parodie gemaakt waarin Flan Solo (Cookiemonster) samen met Luke Piewalker prinses Parfaita moeten bevrijden. Voor ze aan die queeste kunnen beginnen moet Flan Solo leren om zijn dwang te onderdrukken om zijn partner Chewie (The cookie) op te eten. Uiteindelijk is een tussenkomst van – I kid you not - Darth Baker vereist.

2. "Troopers"

"Troopers" van Collegehumor is niet echt een parodie te noemen, maar eerder een ongeautoriseerde spin-off. In "Troopers" zien we het leven zoals het is om als Stormtrooper voor The Empire te werken. Op zijn zachtst gezegd: niet altijd gemakkelijk. Onder meer Aubrey Plaze, u kent ze misschien als April uit "Parks and recreation", speelt in enkele afleveringen mee.

1. "Laugh it up, fuzzball: the family guy trilogy"

De komische animatiereeks "Family guy" van Seth Macfarlane heeft een schitterende parodie gemaakt op de originele "Star Wars"-trilogie. Behalve goedgemaakte grappen, wijst de reeks ook op enkele grote fouten in de verhaallijn, onlogische decors of zelfs vreemde kostuumkeuzes in de "Star Wars"-films. Gratis weetje: het eerste deel in de reeks luistert naar de naam "Blue harvest", wat de geheime werktitel van Episode VI was.