Vorstschade teistert de wijngaarden in de Bordeaux

In de Bordeaux -een van de belangrijkste wijnstreken van Frankrijk- zou de vorst van eind april een groot deel van de beginnende fruit vernietigd hebben. Het zou gaan om de grootste vorstschade in de streek sinds 1991. Het is niet uitgesloten dat een deel van de planten zich herstelt, maar de opbrengst zal hoe dan ook lager liggen.

Op 26 en 27 april werd de wijnstreek in het zuidwesten van Frankrijk twee opeenvolgende nachten getroffen door zware vorst. De temperaturen daalden tot min vier graden in de ochtend.

Na onderzoek door lokale wijnbouwfederaties blijkt dat de opbrengst dit jaar 30% lager zou uitvallen dan vorig jaar. Toen was er wel een erg hoge opbrengst met 5,7 miljoen hectare, de hoogste sinds 2009.

In totaal zouden 60.000 hectare wijngaarden getroffen zijn door de vorstschade. De verliezen zijn echter niet algemeen. Vooral de regio's Margaux, Saint-Emilion en Lalande-de-Pomerol zouden getroffen zijn. In de streek van de Sauternes zou tot de helft van de opbrengst verloren zijn.

De schade is des ter groter omdat er voor de vorstnachten een warmere periode dan normaal was. Daardoor was de bloei er ook veel vroeger begonnen en daarvan is nu een groot deel verloren.