Wim Opbrouck is gastheer van 11e Filmfestival Oostende

Wim Opbrouck is dit jaar de Master van het Filmfestival Oostende. "Cargo", het langspeelfilmdebuut van Gilles Coulier, is op vrijdag 8 september de openingsfilm. De 11e editie van het festival loopt van 8 tot en 16 september.
Pieter Clicteur

Opbrouck is bij het grote publiek onder meer bekend als Franky Loosveld uit de Woestijnvisreeks "Het eiland". Maar hij speelde ook in verschillende films, zoals "Frits & Freddy" en "Café Derby". 

Voor zijn Master Selectie kiest Opbrouck voor anti-oorlogsfilms in de zeer brede zin van het woord. "Het einde is nabij en de wereld staat in brand en wij kijken slaapwandelend toe hoe de geschiedenis zich herhaalt. Het is in die overtuiging en het geloof in een naïeve vredesgedachte dat ik als Master kies voor de anti-oorlogsfilm. Films die het geweld aanklagen, de dictatuur, het racisme, het extremisme, het fanatisme en alle andere foute -ismen", verklaart Wim Opbrouck zijn keuze. "Film zal de wereld niet redden, maar het kan de wereld die het tot onderwerp heeft wel veranderen, al was het maar voor even, voor de duur van die ene film, op die ene avond in die donkere bioscoopzaal."

Op het lijstje staan onder meer "Dr Strangelove" en "Paths of glory" van Stanley Kubrick, "The deer hunter" van Michael Cimino en "The great dictator" van Charlie Chaplin. 

"Cargo" is openingsfilm

De 11e editie van het Filmfestival Oostende wordt op vrijdag 8 september geopend met een langspeeldebuut waar al lange tijd naar uitgekeken wordt: "Cargo" van Gilles Coulier. Coulier is de man achter de succesvolle Canvas-reeks "Bevergem" en maakte eerder de kortfilms "IJsland" en "Mont Blanc" (die allebei genomineerd waren voor het Filmfestival van Cannes). 

"Gilles is al van het eerste jaar van FFO onze chouchou", zegt directeur Peter Craeymeersch. "Toen was hij een zeer jong talent waarvan je onmiddellijk kon voelen dat hij "Cinema in zijn lijf heeft". Gilles vertelt echte verhalen over mensen met specifieke karakters die je niet loslaten. Na het zien van "Cargo" is de film een paar dagen in mijn lijf blijven hangen. "Cargo" is als de zee: met eb en vloed, met een dreigende onvoorspelbaarheid en met een ongelooflijk grote aantrekkingskracht. "Cargo" werd volledig opgenomen in Oostende, met de visserij als thema en met 3 hoofdacteurs die een grote band hebben met Oostende, dan kan je nergens beter dan die film in première beleven met je neus op zee." 

"Cargo" vertelt het ruwe verhaal van een gezin dat wordt gedreven tot de rand van de afgrond. De drie broers worden gespeeld door Sam Louwyck (Jean), Wim Willaert (Francis) en Sebastien Dewaele (William). Ook Roland Van Campenhout, Chiel Vande Vyvere, Gilles De Schryver en Mathias Sercu zijn te zien in de film.

Bekijk hier de trailer van "Cargo"