160 banen bedreigd bij Bombardier in Brugge

Trein- en tramconstructeur Bombardier in Brugge wil 160 banen schrappen, een derde van het totale aantal. Dat is vanmorgen bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. Het gaat om 90 arbeiders en 70 bedienden. Daarnaast worden ook 40 tijdelijke contracten niet verlengd.
Foto Kurt

Op de bijzondere ondernemingsraad bij Bombardier kwam de Europese directie uitleg geven over de toekomstplannen van de vestiging in Brugge. Dat er banen zouden geschrapt worden, was bekend, maar over het precieze aantal was het bang afwachten voor de werknemers.

Eerder was al bekendgemaakt dat de fabriek trein- en tramstellen niet meer helemaal zou bouwen maar alleen nog assembleren. Een deel van de activiteiten en ondersteunende diensten verhuist naar Frankrijk en Tsjechië.

De directie van Bombardier spreekt in een persbericht ook over een wijziging van de organisatiestructuur naar "een meer kostenefficiënte set-up". Het bedrijf start nu het consultatieproces en zal pas in een latere fase meer details kunnen geven, klinkt het nog. De plannen zijn volgens het bedrijf "essentieel" om de toekomst van de site te verzekeren en de nodige concurrentiekracht te herwinnen.

Er wordt vandaag niet meer gewerkt in de fabriek. De activiteiten zijn vanmorgen stilgelegd. Na de ondernemingsraad is een personeelsvergadering begonnen. Als die afgelopen is, zal het personeel naar huis gaan.

Foto Kurt