3 mensen opgepakt voor sociale fraude bij transportbedrijf in Rumst

Na huiszoekingen in een transportbedrijf in de Nieuwstraat in Rumst zijn 4 mensen opgepakt op verdenking van sociale dumping. De onderzoeksrechter heeft 3 aanhoudingen bevestigd. De vierde is vrij onder strenge voorwaarden. Het trio wordt verdacht van het omzeilen van de sociale wetgeving in ons land om daar fiscaal voordeel uit te halen. Er wordt ook onderzocht of er sprake is van mensenhandel.

Het familiebedrijf uit Rumst gespecialiseerd in België en Frankrijk is een niet onbelangrijke speler in de Vlaamse transportsector. De 3 aangehouden personen zijn allemaal leden van dezelfde familie. Het gerecht vermoedde al een tijdje dat er sprake was van sociale dumping door het gebruik van een postbusadres in Polen. Op die manier trachtte het bedrijf de sociale wetgeving in ons land te omzeilen en ook te genieten van een fiscaal gunstiger regime.

Bij huiszoekingen gisteren zijn onder meer verschillende computers in beslag genomen. De federale gerechtelijke politie onderzoekt ook of er sprake is van mensenhandel. Het gerecht bevestigt aan onze redactie dat er mogelijk nog meer arrestaties volgen. Het onderzoek is nog volop aan de gang.

Nogal wat transportbedrijven zouden sinds een aantal jaar buitenlandse chauffeurs in België te laten rijden voor lonen die veel lager liggen dan wat ze aan Belgische chauffeurs moeten betalen. Buitenlandse chauffeurs worden op die manier systematisch uitgebuit, terwijl hun Belgische collega's uit de markt geprijsd worden.