"Terreurgroep IS verdreven uit Syrische stad Tabqa"

In het noorden van Syrië zouden de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), met de steun van de Amerikanen, de strategische stad Tabqa op IS hebben veroverd. Dat melden verschillende lokale media. Tabqa ligt op bijna 60 kilometer van Raqqa, het bolwerk van de terreurgroep in Syrië.
Tabqa (30 april 2017)

De gevechten in en rond Tabqa duren al 20 dagen. SDF, een groep die voornamelijk bestaat uit Koerdische strijders, zou nu de volledige controle over de stad hebben verkregen, na een akkoord met de IS-leiders in de stad. De resterende IS-strijders mochten de stad verlaten richting Raqqa, in ruil voor het overgave van de stad zonder verzet, klinkt het.

Koerdische media ontkennen en zeggen dat er van een akkoord geen sprake is. Volgens de Koerdische nieuwsagentschap ANHA zijn er zelfs nog gevechten in sommige wijken.

Laatste -onderstaande- beelden vanuit Tabqa dateren van 3 mei.

Ook de belangrijke Tabqadam in de Eufraat (foto onderaan) valt nu volledig onder controle van SDF. Die dam, de grootste van Syrië, speelt een sleutelrol in de elektriciteitsvoorziening van de regio.