Aangespoelde Britse orka was besmet met "schokkende hoeveelheid" giftige PCB's

Het kadaver van Lulu, een orka die begin 2016 aanspoelde op een Schots eiland, bevat grote hoeveelheden giftige pcb's. Dat hebben onderzoekers vastgesteld na uitgebreide tests. Mogelijk hadden de chemicaliën een negatieve invloed op haar gezondheid en haar vruchtbaarheid.
Caters News Agency Ltd

Lulu spoelde begin 2016 aan op het Schotse eiland Tiree, nadat ze verstrikt was geraakt in vislijnen. Ze was een van de laatste "Britse" orka's. De groep die leeft aan de westkust van Schotland zou nu nog acht dieren tellen.

Uit onderzoek op het kadaver is nu gebleken dat het dier besmet was met pcb's. De wetenschappers hebben het over "schokkende hoeveelheden". Pcb staat voor polychloorbifenyl. Het zijn chemicaliën die tussen 1920 en 1980 verwerkt werden in allerlei producten, zoals isolatie, verf, plastics en elektronica. Eind jaren 70 werden ze verboden, maar ze zijn nog steeds aanwezig in het leefmilieu.

Was Lulu onvruchtbaar?

De hoeveelheden die gevonden werd in het kadaver van Lulu, liggen 100 keer hoger dan wat beschouwd wordt als de veilige drempel voor zeezoogdieren. "Dat maakt van haar een van de meest vervuilde dieren op de planeet wat betreft pcb's, en het doet ernstige vragen rijzen over de kans op overleven voor deze groep van orka's", zegt de Britse patholoog Andrew Brownlow aan de BBC.

Uit het onderzoek blijkt dat Lulu ongeveer 20 jaar oud was toen ze stierf. Op die leeftijd zou ze al een hele tijd klaar moeten geweest zijn om zich voort te planten. Toch had ze nog nooit een kalf gehad, bleek uit de tests. Dat kan een gevolg zijn van de besmetting met pcb's. De chemicaliën hebben negatieve effecten op de vruchtbaarheid en het immuunsysteem.

"Nog lange weg te gaan"

Mogelijk houdt ook haar dood verband met de vervuiling en was Lulu te verzwakt om zich nog te kunnen bevrijden nadat ze verstrikt was geraakt in de vislijnen. Dat is namelijk een doodsoorzaak die zelden voorkomt bij orka's, aldus Brownlow.

Wetenschappers wijzen erop dat de hoeveelheid pcb's in het leefmilieu aan het dalen is, maar dat er nog een lange weg te gaan is. "Het duurt gewoon heel lang voor ze verdwijnen. Over het algemeen gaan we in de goede richting, maar het gaat nog vele jaren duren voor we op het punt komen dat ze volledig weg zullen zijn", zegt professor Ian Bowd.