Blond(ie), blonder, blondst en "klassieke muziek is niet saai of elitair"

We brengen elke zondag een overzicht van wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Zweedse koning Carl Gustav vierde zijn 71e verjaardag op het Paleis, maar hield het vrij sober. Hij heeft kopzorgen. De Koningin Mathilde Prijs werd uitgereikt en onze koningin maakte duidelijk dat klassieke muziek niet noodzakelijk gelijk staat aan een rijk milieu. Voor Camillia Parker Bowles en Kate Middleton kwam zowaar een droom uit. De Deense kroonprinses Mary zette dan weer ouders op hun plaats die hun kinderen niet laten vaccineren. En ze gaf prijs dat haar gezin uitgebreid is: er woont tegenwoordig een buitenlandse studente bij haar op Paleis Amalienborg.

ZWEDEN: jarige Carl Gustav houdt het vrij sober

Net zoals zijn Deense collega, koningin Margrethe, viert de Zweedse koning Carl Gustav (71) zijn verjaardag met het volk. De koninklijke familie komt buiten op het balkon en het voorplein van het Paleis om bloemen te ontvangen en naar de fans en pers te zwaaien. Kroonprinses Victoria raakte er op het nippertje, want zij woonde nog de festiviteiten bij die de Nederlandse koning Willem-Alexander had georganiseerd voor zijn kroonjaar 50.

Opvallende afwezigen waren prinses Madeleine en haar man, Chris O'Neill. Ook de kleine Alexander (1), het zoontje van prins Carl Philip, werd niet opgemerkt. Madeleine en Chris wonen in Londen en waren verhinderd volgens een mededeling van het hof. Het prinsje Alexander was wél aanwezig op het Paleis, maar kwam niet naar buiten.

Vorig jaar vierde Carl Gustav zijn verjaardag nog met veel toeters en bellen. Toen verzamelde Europese gasten, zoals de Deense prinses Mary en de Nederlandse prinses Beatrix, voor de traditionele fotosessie. Dit jaar was het eerder sober te noemen. Er is ook niet veel reden tot feesten. Carl Gustavs oudere zus, prinses Christina (73), onderging een stamceltransplantatie in haar gevecht tegen leukemie. De krant Expressen maakte ook bekend dat schoonzoon Chris O'Neill de Amerikaanse staat -alweer- belastingen verschuldigd is voor eigendommen in Florida en New York.

BELGIË: "Klassieke muziek is niet saai of elitair"

Koningin Mathilde heeft in Brussel de prijs met haar naam uitgereikt aan Music Connects. Het West-Vlaamse project geeft kinderen van verschillende nationaliteiten de kans om samen muzikaal aan de slag te gaan met kinderliedjes uit hun eigen cultuur. Nadien zetten ze die liedjes met kunstenaars om in beelden. De prijs is goed voor een bedrag van 10.000 euro. "Het culturele aspect versterkt de ontmoeting en de interactie tussen de jongeren. Kinderen die net in België zijn aangekomen, kunnen op die manier snel vrienden maken. Een initiatief dat anderen kan inspireren", stelt de jongerenjury die de winnaar koos uit 120 kandidaten.

In het haar toespraak nam Mathilde het op voor een van haar passies, klassieke muziek. "Vaak valt klassieke muziek uit de boot, omdat ze de reputatie heeft saai en elitair te zijn. Dat is onterecht. Klassieke muziek geeft haar geheimen weliswaar maar prijs als je de tijd neemt om ze te vinden. Ze scherpt verder het doorzettingsvermogen aan bij kinderen. En onze muziekgeschiedenis leert ons dat de grote componisten vaak uit een eerder bescheiden milieu kwamen. Dankzij hun muzikaal talent, dat niet naar afkomst kijkt, de inzet van ouders, leerkrachten én van muziekliefhebbers die jongeren steunen, groeiden ze uit tot grote musici", zei de koningin.

GROOT-BRITTANNIË: Kate boert goed en Camilla meets Blondie

Dat de hertogin van Cambridge ooit als droom had om als landbouwster door het leven te gaan, wisten we al. Maar dat ze een mini-boerderijtje thuis in Norfolk had, dat is nieuw. Tijdens haar bezoek aan Farms for City Children in Gloucester verklapte Kate Middleton dat ze naast trouwe viervoeter Lupo, vijf kippen en een hamster genaamd Marvin hebben. De kippen blijken ook eieren hebben te gelegd die in een gloednieuwe broedmachine liggen. Prins George en prinses Charlotte liggen elke ochtend op vinkenslag voor kuikens.

Farms for City Children bestaat sinds de jaren 70 en laat Britse stadskinderen een week kennismaken met het plattelandsleven. Kate stak ook zelf de handen uit de mouwen en plantte uien, hielp varkens wegen en gaf het lammetje Stinky een fles melk met de hand. Een van de aanwezige leraars noemde Kate een heus "natuurtalent". De hertogin paste haar kledij vlotjes aan en vermeed hoge hakken of een jurk. Een paar laarzen, een bruine legging en kakiregenjas zaten duidelijk comfortabeler.

Camilla Parker Bowles ontmoet een van haar idolen

De hertogin van Cornwall bezocht de studio's van BBC Radio 2 voor 500 Words, dat is de populaire schrijfcompetitie voor kinderen (5-13 jaar) met dit jaar maar liefst 131.798 inschrijvingen. Camilla Parker Bowles is, als beschermvrouwe van talrijke literaire organisaties, een van de juryleden.

Toen het overleg erop zat, nam ze even de tijd om te praten met zangeres Debbie Harry, alias Blondie, die haar plaat "Pollinator" kwam voorstellen. Camilla onthulde dat ze een "grote bewonderaar" is en kreeg een exemplaar in haar handen gestopt. "Ik stond bekend als de grommer op school", vertelde de hertogin. Waarop Blondie reageerde: "Dat kan helpen bij rock." "Ik zou dat nog goed doen op de achtergrond", grapte Camilla.

DENEMARKEN: prinses Mary dringt aan bij ouders op vaccinaties

De Deense kroonprinses Mary dringt in een videoboodschap (zie hieronder) van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) aan op vaccinaties voor kinderen. "De recente uitbraak van mazelen doet ons eraan herinneren dat ziektes die te voorkomen zijn, alle leeftijden kan treffen en dat tussentijdse vaccinatie een levenslange verantwoordelijkheid is", stelt Mary, zelf moeder van vier kinderen. De oproep komt er net nadat er in Australië, het geboorteland van Mary, 49 nieuwe gevallen van mazelen waren bekend geraakt. Wie zijn kinderen niet vaccineert in het land verliest vanaf juli 2018 zelfs enkele financiële voordelen.

De kroonprinses deelde van de week ook studiebeurzen uit aan twee studenten van Australische universiteiten verbonden aan de Universiteit van Kopenhagen. Mary legde het belang van uitwisselingsprogramma's uit en zei dat er momenteel zelf een buitenlandse studente bij haar in Paleis Amalienborg woont. Mary leert haar de Deense taal en maakt haar met plezier wegwijs in de hoofdstad. De prinses weet als geen ander hoe het is om te integreren. Mary Donaldson groeide op in Hobart (Tasmanië-Australië) toen ze op haar 28ste de liefde -zijnde kroonprins Frederik- volgde naar Denemarken. "Ik kende hem niet én het was geen liefde op het eerste zicht", klonk het in een van haar eerste interviews.

De jonge Frederik en Mary ontspannen in Australië (2004) voor het huwelijk van haar zus Patricia.