Buurlanden veroordelen Venezolaanse overheid voor buitensporig geweld

Acht Latijns-Amerikaanse landen beschuldigen de Venezolaanse overheid ervan buitensporig geweld te gebruiken tegen haar burgers. Het gaat onder meer om Argentinië, Brazilië en Colombia. Bij het protest tegen de Venezolaanse overheid zijn al 37 doden gevallen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"We veroordelen het buitensporige gebruik van geweld door de Venezolaanse autoriteiten tegen burgers die protesteren tegen overheidsmaatregelen die de democratische stabiliteit aantasten en leiden tot het verlies van levens", luidt het een mededeling van de Mexicaanse overheid. De andere landen die de Venezolaanse regering veroordelen zijn Argentinië, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras en Paraguay.

De Venezolanen komen al ruim een maand massaal op straat om nieuwe verkiezingen te eisen. Maar ze worden daarbij bijzonder hard aangepakt door de ordetroepen. In totaal vielen er al 37 doden. De laatste was studentenleider Juan Lopez. Hij werd gisteren gedood bij een studentenbijeenkomst in El Tigre, in het noorden van het land.

President Nicolas Maduro weigert om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Hij heeft een plan gelanceerd voor een grondwetshervorming, maar dat wordt door de oppositie gezien als een manoeuvre om het parlement te omzeilen en verkiezingen op de lange baan te schuiven.

Venezuela heeft af te rekenen met een diepe economische crisis, het gevolg van de lage olieprijzen op de wereldmarkt. Wie voedsel of medicijnen wil kopen -als dat al te vinden is- moet uren in de rij gaan staan.