Conservatieven winnen Britse lokale verkiezingen

In Groot-Brittannië zijn de Conservatieven van premier Theresa May de grote winnaars van de gedeeltelijke lokale verkiezingen. Labour en de Liberaal-Democraten verliezen terrein. De eurosceptici van UKIP worden van de kaart geveegd.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Britten moesten vandaag naar de stembus om 88 nieuwe gemeenteraden te kiezen. Het ging om alle gemeenten in Schotland en Wales en 34 in Engeland.

De Conservatieven namen de macht over in elf raden. Zij haalden daarbij 1.900 zetels, een winst van 558. Labour verloor 320 zetels en verliest de meerderheid in zeven gemeenteraden, onder meer in Glasgow. De Liberaal-Democraten verliezen 41 zetels en UKIP verliest 141 zetels en houdt er maar eentje over.

De Britten moeten op 8 juni naar de stembus voor de vervroegde parlementsverkiezingen. Premier May was dan ook in haar nopjes met de uitslag vandaag. "Dit is bemoedigend, maar dat betekent niet dat we in juni al gewonnen hebben", zei May.

Labour-leider Jeremy Corbyn heeft zijn nederlaag toegegeven en zegt dat zijn partij te veel zetels heeft verloren. Hij deed een oproep aan de militanten voor de nationale verkiezingen. Volgens de peilingen heeft Labour daar een achterstand van 20 procentpunten op de Conservatieven.