Eerste Chinese passagierstoestel maakt succesvolle testvlucht

Een Chinees passagiersvliegtuig, de C919, heeft een eerste succesvolle testvlucht gemaakt. Onder grote belangstelling steeg het vliegtuig op in Shanghai, waar het na een vlucht van 80 minuten opnieuw veilig landde. De bemanning bestond uit vijf piloten en ingenieurs, die als helden werden onthaald.

Met de C919 wil China een grote producent worden van passagiersvliegtuigen. Die markt is nu in handen van de Verenigde Staten, Europa en Rusland. De testvlucht is dan ook een mijlpaal voor Peking, dat al jaren droomt van een sterke positie in de internationale luchtvaartmarkt.

Het nieuwe passagiersvliegtuig wordt geproduceerd door de Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC). De nummering 919 is trouwens niet toevallig: 9 staat symbool voor "eeuwig" in de Chinese cultuur en de 19 staat voor de maximumcapaciteit van 190 zetels.

De C919 is een potentiële concurrent voor de Europese Airbus 320 en de Amerikaanse Boeing 737. COMAC liet weten dat er al 570 exemplaren van het toestel zijn besteld, voornamelijk door Chinese luchtvaartmaatschappijen. Maar voorlopig hebben Boeing en Airbus nog een stevige voorsprong wat betreft verkoop en technische knowhow.