Experts staan voor een raadsel: wat veroorzaakt de stank in Aalst?

In een tiental straten in Aalst hangt al een paar dagen een mysterieuze stank die uit de rioleringen lijkt te komen. Experts staan voor een raadsel. Het stadsbestuur heeft de riolen in de getroffen straten al laten spoelen, maar dat biedt geen soelaas. "De geur lijkt zich na de spoeling gewoon te verplaatsen", zegt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA)
© Zoonar/P.Marcinski - creative.belgaimage.be

In sommige delen van Aalst hangt al dagen een mysterieuze stank. De eerste klachten liepen dinsdag binnen. De bewoners van de Brusselsesteenweg hadden het over een vervelende gasgeur, maar de brandweer noch netwerkbeheerder Eandis konden een gaslek vinden. Intussen heeft de stad ook al de riolering laten spoelen, maar ook dat heeft de stank niet opgelost.

"Waar we de rioleringen laten spoelen, verdwijnt het probleem en daarna duikt het elders", zegt burgemeester D'Haese aan VRT Nieuws. "De geur komt wel degelijk uit de riolering, maar de exacte oorzaak is nog niet duidelijk. We hebben wel stalen laten nemen." D'Haese benadrukt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. "Het is wel heel hinderlijk." Ook de lokale politie is een onderzoek gestart.

De resultaten van de metingen worden pas binnen 48 uur verwacht. Het aantal meldingen is intussen wel aan het aflopen. In totaal zijn er sinds dinsdag al 109 meldingen geweest. De lokale brandweer plant nog nieuwe metingen en gaat daarna de rioleringen opnieuw spoelen.

Christoph D'Haese over de stank in zijn stad: "Merkwaardig nieuw fenomeen"

Bekijk de reportage uit "Het Journaal":