Geen doktersattest? Niet meer op de catwalk in Frankrijk

Het Franse staatsblad heeft de anti-anorexiawet voor modellen uit 2015 gepubliceerd. De wet moet verhinderen dat er te magere modellen op de catwalk paraderen. Reclamemakers moeten vanaf nu ook vermelden als foto's bijgewerkt zijn in reclamecampagnes.

Het Franse staatsblad heeft vanmiddag de eind 2015 goedgekeurde antianorexiawet gepubliceerd. Voortaan moeten modellen die op de catwalk lopen of aan fotoshoots meewerken een doktersattest kunnen voorleggen.

Op die manier wil de Franse overheid de strijd aanbinden met te magere modellen op de catwalk. Een arts moet op basis van de BMI van de modellen vaststellen dat de gezondheidstoestand van de modellen verenigbaar is met hun beroep. Een attest is twee jaar geldig.

Wie modellen in dienst neemt die geen medisch attest hebben, kunnen worden veroordeeld tot zes maanden cel en een boete van 75.000 euro.

Gefotoshopte foto's krijgen label

Het Franse staatsblad publiceerde ook de wet die reclamemakers verplicht om bij elke bewerkte foto te vermelden dat de foto's herwerkt zijn. Wie dat niet doet, kan een boete tot 37.500 euro krijgen.

Ook met deze maatregel wil de overheid de bevolking beschermen tegen onbereikbare schoonheidsidealen.