Grondwetkenner Goossens: "1 kans op de 2 dat afgezwakte versie van Trumpcare er komt"

Grondwetspecialist Jurgen Goossens (UGent/Universiteit Rotterdam) schat de kans dat Trumpcare na het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden ook in de Senaat wordt goedgekeurd een op twee. "Het zal in elk geval wel een afgezwakt voorstel zijn dat delen van Obamacare in stand houdt", zegt de postdoctoraal onderzoeker en universitair docent aan onze redactie.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Met een nipte meerderheid -en na een tweede poging- is Trumpcare gisteren goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Zoals verwacht heeft geen enkele Democraat voor de afbouw van Obamacare gestemd. Ook een 20-tal gematigde Republikeinen heeft tegen gestemd. Hierdoor belandt Trumps vervanging van de ziekteverzekering van zijn voorganger Obama op de agenda van de Senaat.

"Om een dergelijke wet door de Senaat te krijgen, zou in principe een meerderheid van 60 procent nodig zijn en kunnen de Democraten filibusteren, het wetgevingsproces tegenhouden dus", legt Goossens uit. Dat is een probleem voor Trump, omdat er daarvoor niet genoeg Republikeinse senatoren zijn. "Om dat te omzeilen wordt voor een complexe omweg gekozen. Bepaalde dringende zaken die de overheidsinkomsten, -uitgaven en staatsschuld aanbelangen, kunnen met een gewone meerderheid worden beslist."

Goossens verwacht dat de Democraten verzet zullen aantekenen tegen het gebruiken van die omweg. "De passages die geen betrekking hebben op de begroting -en dat zijn er wel wat- zullen dus moeten verdwijnen", legt de grondwetspecialist uit. Dat is problematisch voor team-Trump, want enkele overwinningen op Obamacare zitten net bij die passages. "Delen van Obamacare zullen zo dus vooralsnog overeind blijven."

"Na deze horde is het politieke spel gespeeld"

Als enkele passages worden geschrapt, is de kous echter nog niet af voor de Republikeinen, want de partij heeft maar een heel nipte meerderheid in de Senaat. Zo goed als alle Republikeinse senatoren moeten dus voor de aangepaste wet stemmen. Het wordt niet evident om die consensus te vinden. "In de Senaat zitten meer gematigde Republikeinen dan in het Huis van Afgevaardigden", zegt Goossens.

Na de Senaat mag ook het Huis opnieuw zijn zeg doen over de aangepaste wet, maar daar verwacht Goossens geen problemen meer. "Als deze horde wordt genomen, zal het politieke spel hoogstwaarschijnlijk gespeeld zijn", zegt hij, want de meeste Congresleden zitten al met hun gedachten bij de tussentijdse verkiezingen volgend jaar. "De kans dat een afgezwakte versie van Trumpcare er komt, een die delen van Obamacare in stand zal houden, schat ik in op een op twee."

De discussie veroorzaakt in elk geval enorme onzekerheid in de Verenigde Staten. Niet alleen in de medische industrie en bij de verzekeringsmaatschappijen, maar ook bij gewone mensen. "Gewone verzekerden vragen zich af of ze binnen enkele maanden nog een verzekering zullen hebben", zegt Goossens. "Normaal gezien jaag je zoiets belangrijks niet snel-snel door het parlement. Dat staat haaks op rechtszekerheid."