Hoogspanning bij Bombardier in Brugge: vanmorgen bijzondere ondernemingsraad

Bij trein- en tramconstructeur Bombardier in Brugge vindt vanmorgen een bijzondere ondernemingsraad plaats. Die moet duidelijkheid scheppen over de toekomst van de vestiging. De vakbonden vrezen dat er veel jobs zullen verdwijnen.

De bijzondere ondernemingsraad vindt plaats om 10.30 uur. Een lid van de Europese directie van Bombardier zal er uitleg geven over de toekomstperspectieven van de Canadese groep en wat daarvan de gevolgen zijn voor de vestiging in Brugge. Daarna is er een personeelsvergadering.

Eerder dit jaar besliste de directie om de vestiging in Brugge aan te sturen vanuit Frankrijk en om de activiteiten in Brugge af te bouwen. De perspectieven zien er dus niet goed uit. De vakbonden vrezen dat er veel jobs zullen verdwijnen.

"Als alles gaat zoals gepland, dan vrezen we 40 tot 50 procent reductie van het personeel en op langere termijn is de vraag dan hoe duurzaam de toekomst nog is van het bedrijf", zegt Steven Bogaert, hoofdafgevaardigde van de christelijke vakbond ACV, in "De ochtend" op Radio 1.

"De mensen willen weten waar ze staan"

Volgens Bogaert wachten de werknemers al sinds begin dit jaar op duidelijkheid over de plannen van Bombardier. "De mensen willen weten waar ze staan", zegt hij. "Wij hopen nog altijd dat er een nog een toekomst is."

Bombardier hoopt alsnog een belangrijke bestelling van 146 nieuwe trams voor De Lijn te binnen te halen. Die bestelling was eerst toegekend aan een Spaanse groep, maar de Raad van State riep de beslissing een halt toe. Mogelijk komt er op de ondernemingsraad ook meer duidelijkheid daarover. Bij het bedrijf werken zo'n 475 mensen.