Koningin Elisabethwedstrijd voor cello start maandag: waar is wedstrijd te volgen?

De deelnemers van de eerste Koningin Elisabethwedstrijd voor cello kunnen stilaan beginnen af te tellen. Volgende week maandag start de jaarlijkse muziekwedstrijd en dat zal u op de voet kunnen volgen op Canvas en Klara.

De Koningin Elisabethwedstrijd heeft er een nieuwe discipline bij. Na piano, viool en zang ligt dit jaar de focus op cello. Uit 200 jonge cellisten koos de jury er 70 die aan de eerste ronde mogen meedoen. 

Voorronde

In welke volgorde de kandidaten zullen aantreden in de eerste ronde wordt vanavond bekendgemaakt. De loting is live te volgen op canvas.be. De hele wedstrijd lang zal de website er ook bij zijn met verslagen, interviews en heel wat achtergrondinformatie. 

Halve finales

De halve finales - die plaatsvinden van maandag 15 tot zaterdag 20 mei - worden live uitgezonden. De namiddagsessies (15 tot 18 uur) zijn te volgen op Canvas en worden gepresenteerd door Katelijne Boon. Tijdens de avondsessies (20 tot 23.15 uur) neemt Canvas+ (op het kanaal van Ketnet) de presentaties van Lut Van der Eycken op Klara over. Van der Eycken presenteert ook elke dag een samenvatting van de namiddagsessie op Klara, telkens tussen 19 en 20 uur. 

Op zaterdagavond 20 mei worden rond middernacht de namen van de twaalf finalisten bekendgemaakt.

In iedere sessie hoort het publiek vier van de 24 halvefinalisten aan het werk. Elke halve finalist treedt twee keer op, op twee verschillende dagen. De eerste twee kandidaten van elke sessie spelen een concerto, begeleid door het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie onder leiding van Frank Braley. De andere twee kandidaten vertolken een recital. Elke kandidaat bereidt twee recitalprogramma’s voor, waaruit de jury er één kiest. De kandidaten die het recital brengen, spelen ook het verplicht werk Chacun(e) sa Chaconne van Annelies Van Parys.

Finale

De finale vindt plaats in de zaal Henry Le Boeuf van het Paleis voor Schone Kunsten. De eerste vijf finale-avonden - van maandag 29 mei tot vrijdag 2 juni - zijn live te volgen op Canvas+ (via het kanaal van Ketnet), telkens van 20 tot 22.45 uur. De laatste finalesessie, op zaterdag 3 juni, wordt rechtstreeks uitgezonden op het eigen Canvas-kanaal, vanaf 20 uur tot de proclamatie, na middernacht. De presentatie is ook hier in handen van Katelijne Boon, die een panel van cellisten en muziekliefhebbers bij zich heeft. Clara De Decker staat haar bij als vliegende reporter. 

En ook op Klara is de finale live te volgen. Ook hier is de presentatie in handen van Lut Van der Eycken, die wordt bijgestaan door panelleden. 

Elke avond treden er twee finalisten op met Brussels Philharmonic, onder leiding van Stéphane Denève. Zij spelen elk een concerto naar keuze en het onuitgegeven werk dat speciaal voor de cellowedstrijd is geschreven. Op de laatste finaleavond maakt de jury rond middernacht de rangschikking van de laureaten bekend.

Nadien

De dag na de finale - op zondag 4 juni om 21.05 uur - brengt Canvas een samenvatting van de muzikale hoogtepunten van de wedstrijd, gepresenteerd door Katelijne Boon en Clara De Decker.

Op zondag 15 juni is er om 20 uur op Canvas+ (via het kanaal van Ketnet) het Slotconcert met de eerste drie laureaten in het Paleis voor Schone Kunsten. De laureaten worden begeleid door het Antwerp Symphony Orchestra (tot voor kort bekend als De Filharmonie) onder leiding van Muhai Tang. Katelijne Boon presenteert.

Cello-maand op Klara

Klara tovert mei bovendien om tot cello-maand. Naast de rechtstreekse uitzendingen van de Koningin Elisabethwedstrijd zijn er nog heel wat andere programma’s en evenementen rond de cello. Op de vooravond van de wedstrijd wijdt Klara een hele zondag (7 mei) aan de legendarische cellosuites van Bach. De drie volgende zondagen staan drie beroemde cellisten uit de 18e, 19e en 20e eeuw centraal. Daarnaast gaat Klara op zoek naar de meest geliefde cellowerken van de luisteraars. En ook "Espresso", "Klassiek leeft" en "Maestro" besteden extra aandacht aan de cello.