Koolwaterstoffen zijn oorzaak van stank in Aalst

De oorzaak van de stank in Aalst zou een lozing van koolwaterstoffen zijn. Dat blijkt uit analyses van een gespecialiseerd labo. Volgens het stadsbestuur is er geen acuut gevaar voor de volksgezondheid of ontploffingsgevaar. De stad raadt burgers wel aan om hun woning te verluchten als ze een vreemde geur ruiken.
© Clément Philippe - creative.belgaimage.be
Een straatje met oude arbeiderswoningen in Aalst (Archieffoto).

De stad zegt dat ze de onderzoeken naar de geurhinder in Aalst op de voet blijft volgen. Er zijn zowel lucht-, water- als bodemanalyses uitgevoerd, waarbij in een eerste fase 170 stoffen werden getest. daarbij werden verhoogde concentraties van koolwaterstoffen in de riolering gevonden, die wijzen op een "onnatuurlijke vervuiling", met andere woorden een lozing.

Het buurtonderzoek van de lokale politie heeft voorlopig nog geen resultaten opgeleverd en burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) heeft het parket persoonlijk op de hoogte gebracht en aangedrongen op een intensief onderzoek. Volgens D'Haese kan de oorzaak van de vervuiling "accidenteel of kwaadwillig" zijn, en moet het parket ook nagaan of de stof opzettelijk in de riolering gedumpt is. Ook de Veiligheidscel van de stad volgt de situatie op de voet en probeert vooral om de bron van de hinder te achterhalen.

De brandweer en de civiele bescherming blijven het rioolstelsel intussen spoelen en ventileren. Dat neemt tijd in beslag, want het gaat om 70 km, een tiende van het totale rioolstelsel.

Woning verluchten

De verhoogde concentraties aan koolwaterstoffen vormen volgens het stadsbestuur geen acuut gevaar voor de volksgezondheid, en er is ook geen ontploffingsgevaar.

Dit weekend stijgen de temperaturen, waardoor de geur sterker kan worden waargenomen. Wie een vreemde geur opmerkt in zijn woning, zet het best ramen open om zo goed mogelijk te verluchten, zegt het bestuur.

Burgers kunnen met algemene vragen terecht bij de stad via het nummer 053 77 9300. Voor dringende oproepen in verband met geurhinder, belt men het best naar de brandweer op 112.