Macron en Le Pen spreken een laatste keer hun aanhangers toe

In Frankrijk hebben Marine Le Pen en Emmanuel Macron hun laatste verkiezingsbijeenkomst gehouden. Le Pen koos voor een Ennemain, een klein dorpje in Noord-Frankrijk. Macron trok naar Albi, een stadje in het zuiden van het land.

Marine Le Pen staat vooral sterk op het platteland, waar veel mensen zich in de steek gelaten voelen door de traditionele partijen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze voor haar laatste campagnebijeenkomst naar Ennemain trok, een klein dorpje (230 inwoners) in Picardië. De kandidate van extreemrechts won er in de eerste ronde met 37 procent van de stemmen.

"Het was een publiek dat ze niet meer hoefde te overtuigen", vertelt VRT-journaliste Sofie Vander Donckt, die ter plaatse was. "Le Pen werpt zich op als de woordvoerster van het echte volk dat op zijn tandvlees zit. Veel van de mensen hier beschouwen haar als hun laatste hoop."

"Frankrijk kan zich niet veroorloven om nog 5 jaar te wachten alvorens het hoofd te rechten", zei Le Pen in haar toespraak. "Jullie zijn de eigenaars van Frankrijk en ik ga jullie de sleutels teruggeven."

Comfortabele voorsprong voor Macron in de peilingen

Centrumkandidaat Emmanuel Macron hield zijn laatste campagnebijeenkomst in het stadje Albi. Hij zei aan het enthousiaste publiek dat hij zich zou houden aan zijn belofte voor een "totale vernieuwing". Voor hij kon speechen werd hij wel even opgehouden door een 50-tal protesterende vakbondsmensen.

Macron heeft een comfortabele voorsprong in de peilingen. In de Franse media wordt intussen nog volop nagepraat over het bitse debat van woensdagavond tussen beide presidentskandidaten. In de nasleep van het debat diende Macron een klacht in wegens de verspreiding van vals nieuws. Het gaat dan om de bewering dat hij een bankrekening zou hebben op de Bahama's, iets wat ook Le Pen insinueerde tijdens het debat.

Vanavond komt de campagne officieel ten einde. Morgen, de laatste dag voor de verkiezingen, is traditioneel een dag van politieke luwte.