Michel: "EU moet toetredingsonderhandelingen met Turkije stopzetten"

De EU moet de toetredingsonderhandelingen met Turkije stopzetten. Dat heeft premier Michel vandaag gezegd in een interview met persagentschap Associated Press dat hij gaf tijdens zijn bezoek aan Tsjechië en Slovenië. Volgens Michel zitten de gesprekken muurvast en kan er alleen zo een einde komen aan de Turkse provocaties. De onderhandelingen maken wel deel uit van de deal die Europa vorig jaar met Turkije heeft gesloten voor de opvang van vluchtelingen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het moment van de waarheid is aangebroken met Turkije, zegt Michel. De EU mag zich niet meer onder druk laten zetten door de Turkse regering. "Ik denk dat de toetredingsprocedure voor EU-lidmaatschap meer op een dood spoor zit, dan bevroren is", zegt hij. 

De coup van vorige zomer en het ontslag van duizenden mensen in overheidsjobs werd al fel bekritiseerd in Europa. Ook het resultaat van het referendum in april over de invoering van het presidentieel systeem werd in Europa niet enthousiast onthaald. President Erdogan deed de voorbije maanden onaanvaardbare uitspraken, hij vergeleek onder meer Duitsland en Nederland met nazi's.

"De voorbije maanden is er een versnelling geweest van het proces waarin de Turkse overheid zich afkeert van de Europese waarden. Je kan geen lid willen worden van een club waarvan je de waarden niet wil respecteren", zegt Michel. "De manier waarop het referendum georganiseerd was, dat was duidelijk een anti-Europese campagne. Dus op een bepaald moment moet voor de EU de grens van het masochisme bereikt zijn." 

Michel wil een ander soort verhouding voor de EU met Turkije. "Samenwerking voor meer veiligheid, samenwerking op vlak van migratie, economische samenwerking, maar een toetredingsproces, een redenering waardoor Turkije op een moment lid van de EU zou zijn, lijkt me niet realistisch op dit moment." 

Dialoog blijft belangrijk

De uitspraken van Michel zijn opvallend, want eerder wilden alleen Oostenrijk en de belangrijkste fracties van het Europees Parlement de toetredingsgesprekken in de koelkast stoppen. De gesprekken hebben nog niet veel opgeleverd sinds ze in 2005 begonnen. 16 van de 35 hoofdstukken zijn geopend, amper 1 is afgerond. 

Turkije is wel al politiek met Europa verbonden door zijn lidmaatschap van de NAVO. Er zijn ook sterke commerciële banden. Blijven praten is dan ook belangrijk voor Michel. "Turkije zal altijd onze buur zijn. Het blijft dus strategisch belangrijk om met hen in dialoog te gaan." 

Bekijk het interview met AP:

Bekijk de reportage uit "Terzake"