Minnelijke schikking voor "Topdokter" Stefaan Van Gool

De bekende kankerspecialist Stefaan Van Gool, bekend van de Vier-serie "Topdokters", heeft een minnelijke schikking getroffen en ontloopt zo een proces. Dat schrijft De Standaard en wordt bevestigd aan onze redactie.

Twee jaar geleden werd Van Gool - een autoriteit op het gebied van hersentumoren - aan de kant geschoven door het UZ Leuven en de KU Leuven. De reden? Er waren ernstige ethische, juridische en wetenschappelijke problemen met zijn klinische kankerstudies. Hij paste experimentele kankerbehandelingen toe, maar werkte niet volgens het boekje bij het toedienen van zijn experimentele tumorvaccins. Zo zouden niet alle patiënten op de hoogte geweest zijn dat ze deelnamen aan een studie waarvan het niet zeker was of die effectief werkte. 

Het parket van Leuven was in de zomer van 2015 een informatie-onderzoek gestart na een inspectie van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Op het schenden van de regels van klinische studies staan gevangenisstraffen tot twee jaar. Het parket oordeelde dat er voldoende bewijzen waren en heeft een minnelijke schikking voorgesteld die de dokter betaald heeft. Daardoor ontsnapt hij aan een proces. Hoeveel de minnelijke schikking bedraagt, is niet geweten.