Nog steeds geen nieuwe rector UGent, vierde stemronde nodig

De derde ronde van de rectorverkiezingen in Gent heeft nog geen winnend duo opgeleverd. Er is dus een vierde stemronde nodig. De verkiezingen zitten in een impasse omdat het verschil constant blijft.

Ook in de derde ronde heeft geen van de beide kandidaat-duo's de vereiste tweederdemeerderheid behaald. 

Het kandidaat-duo Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe behaalde in de derde stemronde 58,18% van de stemmen. In de tweede stemronde was dat 59,62%. Het duo Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger behaalt 35,95%. In de tweede stemronde was dat 35,94%. 

Er is sprake van een impasse omdat het verschil constant blijft. Beide duo's gaan door, maar kandidaat-rector Van de Walle geeft aan "dat een aantal kiezers er wel genoeg van hebben". "Naar mijn aanvoelen vragen ze om samen te zitten." 

Er namen opnieuw meer personeelsleden en studenten deel aan de stemming, deze keer waren dat er 14.445. De vierde (en mogelijk vijfde) stemronde vindt volgende week plaats.

Herbeginnen

De vierde ronde start maandag om 9 uur en eindigt dinsdag om 12 uur. Donderdag kan er desnoods nog een vijfde stemronde volgen. Als er dan geen tweederdemeerderheid is, dan komt de kiescommissie opnieuw samen om te bekijken wat ze gaan doen.

Er bestaat dan een mogelijkheid om de procedure versneld te hernemen waarbij zich nieuwe kandidaten kunnen aandienen. De hele stemprocedure wordt dan in kortere termijnen opnieuw gedaan.