Noord-Korea beschuldigt Seoel en Washington van moordpoging op Kim Jong-un

Noord-Korea heeft vandaag de Amerikaanse geheime dienst CIA en zijn Zuid-Koreaanse tegenhanger NIS beschuldigd van een mislukte moordpoging op leider Kim Jong-un met een biochemisch wapen. Dat heeft het Noord-Koreaanse ministerie van Staatsveiligheid op de tv gemeld. Noord-Korea beschuldigt de VS en Zuid-Korea wel vaker van allerlei zaken, maar de huidige beschuldiging is ongewoon door de vele details die gegeven worden.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
De beschuldiging werd voorgelezen in de staatsmedia (archieffoto).

In een mededeling die op de staatsmedia werd verspreid zegt het ministerie van Staatsveiligheid dat het "de terroristen" bij de CIA en de Zuid-Koreaanse geheime dienst die verantwoordelijk zijn voor de moordpoging "zal najagen en genadeloos zal vernietigen".

Het ministerie zei dat de beide geheime diensten in juni 2014 een Noord-Koreaanse burger die in Rusland werkte "ideologisch gecorrumpeerd en omgekocht hadden" om de moordpoging uit te voeren na zijn terugkeer in Noord-Korea.

Volgens het ministerie gaven Zuid-Koreaanse geheim agenten de man geld en een satelliet-telefoon om Kin Jong-un aan te vallen met een biochemisch wapen tijdens een openbare manifestatie. Na een aantal contacten en betalingen, deelden de geheim agenten de man vorige maand mee dat beslist was welke biochemische substantie gebruikt zou worden, en dat die geleverd zou worden door de CIA.

In de verklaring van het ministerie werd niet gezegd hoe het complot verhinderd werd, en ook de volledig naam van de Noord-Koreaanse verdachte werd niet gegeven, enkel zijn familienaam "Kim".

Het plan dat beschreven wordt om een biochemisch wapen te gebruiken tegen een lid van de Noord-Koreaanse regerende familie, lijkt erg op de moord eerder dit jaar op de verbannen halfbroer van Kim Jong-un in een luchthaven in Maleisië. Die aanslag, die uitgevoerd werd met het zenuwgas VX, wordt algemeen toegeschreven aan Noord-Koreaanse geheim agenten. Noord-Korea ontkende elke betrokkenheid.

Het ministerie zei in de verklaring ook dat "een anti-terroristische aanval vanaf nu ingezet is om de inlichtingendiensten en complotten smedende organisaties van de Amerikaanse imperialisten en hun kliek van stromannen weg te vagen".

Het ministerie eist ook verontschuldigingen van de VS en van Zuid-Korea en de terechtstelling van de betrokken geheim agenten. In Washington weigerde de CIA commentaar te geven op de beschuldiging en ook de Zuid-Koreaanse NIS wilde niet reageren.