Peeters wil aantal ontslagen bij Bombardier drukken

Minister van werk Kris Peeters (CD&V) wil de aangekondigde 160 ontslagen bij trein- en trambouwer Bombardier naar beneden krijgen. Samen met de bonden en de Vlaamse regering gaat hij daarover onderhandelen met het bedrijf. Volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois gaat het om een strategische beslissing van het bedrijf.

Vanmorgen kondigde Bombardier aan dat het 160 banen wil schrappen in zijn vestiging in Brugge. Dat is een derde van het totaal. Een deel van de activiteiten en ondersteunende diensten van het bedrijf verhuist naar Frankrijk en Tsjechië. Gevreesd wordt dat de ontslagen het begin van het einde zijn van de vestiging in Brugge.

Minister Peeters wil zich niet zo maar neerleggen bij die beslissing. Hij wijst erop dat zowel de federale als de Vlaamse regering over drukkingsmiddelen beschikken. "Het is belangrijk dat we samen de zaak aanpakken en duidelijke taal spreken aan Bombardier", zegt Peeters.

"We hebben wel wat argumenten. Op federaal niveau bijvoorbeeld is er een heel belangrijke bestelling voor de NMBS bij Bombardier. De Lijn is natuurlijk een onafhankelijke maatschappij, waar de raad van bestuur een beslissing moet nemen. Ook de Vlaamse regering zal alles uit de kast halen en heeft dat ook gedaan."

"We moeten er nu voor zorgen dat we die 160 ontslagen die zijn aangekondigd drastisch kunnen verminderen", besluit Peeters.

"Aan Vlaamse kant alles gedaan wat we konden"

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois betreurt de beslissing van treinbouwer Bombardier. Volgens hem gaat het om een strategische beslissing, waar de Vlaamse regering niets aan kon doen. 

"Wij hebben aan Vlaamse kant alles gedaan wat we konden om dit scenario te vermijden. Bombardier is een multinational met vele vestigingen, ook in Oost-Europa. Ze hadden de beslissing genomen dat Crespin voor dit gebied de hoofdzetel zou worden, als ik dat woord mag gebruiken."