Studie bewijst: "godverdomme" geeft je even meer kracht

Vloeken geeft je even meer kracht als je een grote inspanning aan het doen bent. Dat hebben Britse psychologen aangetoond in een nieuwe studie. Wat we instinctief doen blijkt dus ook echt een effect te hebben op ons lichaam.
AFP or licensors

De Britse psycholoog Richard Stephens voerde enkele jaren geleden een studie uit die aantoonde dat vloeken effectief pijn kan verminderen. Daarvoor liet hij proefpersonen vloeken terwijl ze hun hand ondergedompeld hielden in ijskoud water.

Voortbouwend op dat onderzoek, heeft hij nu onderzocht of vloeken ook een effect heeft voor wie een inspanning aan het doen is. Daarvoor zette hij twee testen op. In de eerste test moesten de proefpersonen een korte tijd intensief fietsen op een hometrainer. In de tweede test moesten ze 10 seconden lang een zogenoemde handdynamometer dichtknijpen, om ze te meten hoeveel knijpkracht ze hebben in hun handen.

De proefpersonen voerden de tests twee keer uit. Eén keer mochten ze hun favoriete vloekwoord gebruiken, de andere keer werd dat vervangen door een neutraal woord. En wat bleek? In de fietstest konden de vloekende proefpersonen gemiddeld 3 à 4 procent meer kracht uitoefenen. In de handgrijp-test steeg hun kracht met 8 procent.

Op zoek naar een verklaring

"Het is niet gewoon toeval", zegt Stephens over de resultaten. "We zien hier wel degelijk een effect." Hoe dat effect juist werkt, hebben de onderzoekers niet kunnen vaststellen. Ze hebben onderzocht of het vloeken een vecht-of-vluchtreactie veroorzaakt in het lichaam, een automatisch verdedigingsmechanisme. Maar dat bleek niet het geval, zo was er bijvoorbeeld geen verhoogde hartslag.

"We hebben een effect, maar geen duidelijke verklaring. Meer onderzoek is nodig om uit te zoeken waarom het lichaam meer kracht kan produceren", zegt Stephens. "Misschien is het gewoon de algemene ongeremdheid. Vloeken maakt je losser, onvoorzichtiger en meer ontspannen. Het voordeel zou daarvan kunnen komen."

"We zijn niet zomaar mensen iets aan het vertellen dat ze al weten, maar we proberen dat op een systematische en objectieve wijze te verifiëren. Ik denk dat mensen op een instinctieve wijze naar vloekwoorden grijpen als ze pijn voelen en als ze op zoek zijn naar een extra boost in hun prestatie."