Trein- of fietsabonnement bovenop de bedrijfswagen moet Brusselse files oplossen

Wie in Brussel werkt en een bedrijfswagen heeft, zou daar bovenop binnenkort een treinabonnement of een bedrijfsfiets krijgen. Dat schrijft De Morgen en bevestigt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) aan onze redactie. De bedoeling is onder meer om het fileprobleem in de hoofdstad aan te pakken. "Ik wil elke maatregel nemen die mensen uit hun wagen krijgt."

Elke dag rijden 200.000 mensen de hoofdstad binnen met hun auto wat heel wat files met zich meebrengt. De Brusselse regering werkt daarom aan een nieuwe regeling voor bedrijfsvervoersplannen. "Daarin voorzien we dat wie een bedrijfswagen krijgt, ook verplicht van de werkgever een treinabonnement of een bedrijfsfiets moet krijgen. Of in elk geval een fietsabonnement op een deelfiets", zegt Smet aan VRT Nieuws.

Volgens de Brusselse Mobiliteitsminister krijgen veel mensen een bedrijfswagen, hoewel ze die eigenlijk niet willen. "Maar als ze met de trein willen komen, moeten ze dat zelf betalen", zegt Smet. "Waardoor velen dat ook niet doen." De Brusselse regering wil daarom "elke maatregel nemen" die een aantal mensen kan overtuigen om de auto aan de kant te laten. Dat moet het fileprobleem én de luchtvervuiling ten goede komen.

Smet benadrukt dat hij met zijn plan niet in het vaarwater komt van de federale regering. Die werkt ook aan een nieuwe regeling waarbij bedrijfswagens zouden worden vervangen door een mobiliteitsbudget. "Het spreekt voor zich dat we -eens de regeling van de federale regering er is- we met hen samen gaan zitten om eventueel onze regeling aan te passen."

Meest gelezen