Trump ontmoet tijdens bezoek aan Brussel ook Juncker en Tusk

Er raken stilaan meer details bekend over het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan ons land. Op donderdag 25 mei zal hij niet alleen de NAVO-top in Brussel bijwonen, maar ook Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees president Donald Tusk ontmoeten.
AFP or licensors

Trump joeg de Europese leiders eerder tegen zich in het harnas met de opmerking dat er nog meer landen de Europese Unie zouden verlaten, naar analogie met de brexit. Dat ontlokte Juncker toen het grapje dat hij ook de Amerikaanse staten zou steunen die zich zouden willen afscheuren van de VS.

Intussen heeft Trump zijn toon gemilderd. Vorige maand zei Trump aan de Financial Times dat Europa zich aan het herpakken was, maar hij bleef erbij dat de brexit "zeer goed" zou zijn voor de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. 

Op 25 mei zal hij nu zowel Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker als de Europese president Donald Tusk ontmoeten. Dat heeft de woordvoerder van Tusk vandaag laten weten via Twitter. 

Intussen is het nog steeds niet duidelijk wanneer Trump aankomt en wanneer hij precies vertrekt en of hij nog andere plekken in ons land zal bezoeken. De Amerikaanse geheime dienst heeft ons land wel al een lijst bezorgd met plekken die Trump mogelijk zal bezoeken. Op vrijdag 26 mei wordt hij verwacht op de bijeenkomst van de leiders van de G7 op Sicilië in het zuiden van Italië. 

Trump zal eind deze maand naast ons land ook het Vaticaan, Israël en Saudi-Arabië bezoeken. Het gaat om de eerste buitenlandse reis sinds Trump de eed heeft afgelegd als president van de VS. Hij heeft wel al verschillende wereldleiders ontvangen in het Witte Huis, onder hen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Chinese president Xi Jinping.