Anna Bergendahl: "Nu wil ik alleen nog maar naar mijn bed"

"A nation mourned". Zelfs nieuwswebsite The New Yorker kon in mei 2010 niet de massale ontgoocheling negeren die over de Zweedse bevolking was neergedaald, nadat hun kandidate voor het Eurovisiesongfestival tegen alle verwachtingen in zich niet voor de finale had kunnen plaatsen. Nochtans, aldus The New Yorker, was ze getipt voor de overwinning, want "naar Oslo gekomen om de 'grail' te vinden na een lange 'quest'". Maar Anna Bergendahl mocht na de halve finale terug naar huis en heel Zweden rouwde dus. De ontgoocheling van de jonge zangeres na de bekendmaking van de uitslag werd op beeld vastgelegd en deden vooral de Zweden nog meer naar hun zakdoek grijpen.

In Zweden twijfelde men niet dat Bergendahl met het vlotte popdeuntje "This is my life" hoge ogen zou gooien. Bovendien, was er ook niet die opmerkelijke verdwijntruc met de gitaar die de kijkers nog meer moest verrassen? En wat te denken van het dominant aanwezige backingkoor, volledig in het wit? Zelfs de alom gekende Songfestival-windturbine, die Carola deed scoren, mocht niet ontbreken. De verplichte halve finale zou zeker geen obstakel zijn:

Maar Europa bleek minder onder de indruk van het deuntje, de gitaar en de backings. Bergendahl werd pas 11e en mocht, ronduit ontgoocheld, de Telenor Arena in Oslo verlaten. Of zoals de BBC het uitdrukte: "She was ingloriously sent packing." Het moment van de uitschakeling werd op beeld vastgelegd en het was "hartverscheurend", zoals op sociale media vaak te lezen stond:

Bergendahl reageerde kort na de uitschakeling op Radio Sweden: "Ik ben ronduit teleurgesteld. Ik ben helemaal uitgeput en wil alleen nog maar naar huis gaan, naar mijn bed."

Enkele maanden later plaatste ze haar verlies als volgt tijdens de Stockholm Pride: "Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik iets verkeerds gedaan heb. Alles is volgens plan verlopen. Maar blijkbaar was de timing niet goed, er zijn trends die op een bepaald moment goed scoren. En ik vind het nog altijd zo jammer dat Europa mijn lied niet smaakte. Mijn excuses daarvoor."

"Ach, het is allemaal een goede leerschool geweest voor zo’n jong meisje als ikzelf. Ik ben blij dat ik het heb mogen meemaken. Misschien probeer ik het ooit nog eens. Over een twintigtal jaren dan wel."

Een blogster vatte het débacle misschien nog het best samen op nieuwswebsite The Local: "Voor haar optreden zag ik een mooi, jong, stralend gezond ogende tiener, na haar optreden zag ze er eerder 30 dan 20 uit, erg gestresseerd met zwarte ringen onder haar ogen." Een halve finale op een Songfestival kan hard zijn, erg hard…

Even was er paniek in het Belgische kamp dat ook Blanche wel eens "een Anna Bergendahl" zou kunnen tegenkomen, toen bleek dat de zangeres haar act was vergeten mee te brengen naar Kiev. Maar na de repetities van de eerste halve finale, waarin Blanche optreedt, blijken kenners alleen Zweden en Australië als zekere finalisten aan te duiden, terwijl de overige nummers Blanche normaliter geen strobreed in de weg zouden mogen leggen op weg naar de finale. De eerste halve finale is dinsdag op Eén te zien.

lees ook