Apotheken in Hulst overspoeld met Belgische medicijntoeristen

In Hulst zijn zaterdagochtend acht bussen aangekomen met zo’n 400 Belgische patiënten. De Belgen zijn naar het Nederlandse grensstadje afgereisd om er goedkoop medicijnen in te slaan. Het is een actie van het dokterscollectief Geneeskunde voor het Volk. Die wil met de eenmalige actie de dure prijzen van sommige medicijnen in België aanklagen, en het mechanisme waar dat aan te wijten is.

In Hulst kijken ze niet op van een Belg meer of minder. ‘s Zondags is het steevast Belgendag, want dan komen Belgen al jaar en dag shoppen in het gezellige vestingstadje. Maar na de aankondiging dat honderden Belgen vandaag naar Hulst zouden komen, hielden de inwoners van het stadje het hart toch vast. Het stadsbestuur zag de Belgen graag komen en had op voorhand al 500 consumptiebonnen beloofd.

En zaterdag, op D-day, bleek dat het allemaal nogal meeviel en de chaos uitbleef. Geneeskunde voor het Volk had vooraf namelijk met een aantal apotheken afgesproken dat ze vandaag zouden langskomen. Zo hadden de apothekers extra personeel opgetrommeld om de uitzonderlijke busladingen met Belgische klanten te helpen om hun vooraf doorgegeven bestellingen op te halen.  

Kiwi-lied

Om hun actie extra weerklank te geven, verzamelden de deelnemers van de actie 's ochtends op het marktplein van Hulst. Met spandoeken en bordjes in de hand zongen ze een protestlied. “Kiwi hier, kiwi daar, kiwi overal. Luister naar de mensen, want in Holland kan het al”, klonk het. Dit lied werd gezongen in het bijzijn van initiatiefnemer Jan Van Duppen, van Geneeskunde voor het Volk en PVDA-voorzitter Peter Mertens.

Kiwi, dat verwijst naar het kiwimodel dat ze in Nederland gebruiken voor de terugbetaling van medicijnen. Dat model, dat uit Nieuw-Zeeland, is overgewaaid, werkt met grote aanbestedingen bij farmaceutische bedrijven. Die moeten daardoor flink hun prijzen drukken.

Dit systeem zorgt ervoor dat vele medicijnen in Nederland veel goedkoper zijn dan in België. De actie van Geneeskunde voor het Volk is een aanklacht tegen de dure medicijnen in België en een pleidooi om het Nederlandse systeem ook in België in te voeren.

Prijsverschil

Het prijsverschil tussen België en Nederland is voor sommige medicijnen onmiskenbaar groot. Zo kost een corticosteroïde neusspray bij ons al gauw 30 euro betalen, terwijl je daar in Nederland slechts 7 euro voor betaalt, vertelt apotheker Christel Duerinckx aan de Nederlandse omroep NOS.

De prijsverschillen voor pijnstillers en maagzuurremmers zijn er ook niet naast: een doosje paracetamol kost in Nederland 1 euro, terwijl dat in België zo’n 6 euro is. En het prijsverschil voor de maagzuurremmer omeprazol is wel heel groot: zo'n 42 euro in België, tegenover 3 euro in Nederland.

De Block kritisch

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) reageerde woensdag al not amused op de actie. Ze vindt niet dat het de taak is van artsen om zulke acties te organiseren en waarschuwt voor de risico's. "Dat kan leiden tot overconsumptie, iets wat in ons land al een probleem is.”

En wat dan met het kiwi-model? De minister blijkt geen fan te zijn van dat systeem. "Door het kiwimodel kan het zijn dat een bepaald type medicijn niet langer beschikbaar is voor de patiënt en een goede toegankelijkheid tot vertrouwde geneesmiddelen is voor ons een belangrijk onderdeel van een goeie gezondheidszorg", argumenteerde De Block.