Biosimilars: de "witte producten" van de nieuwe kankertherapieën

Deze week zette de Wereldgezondheidsorganisatie het licht op groen voor een procedure om biosimilars te erkennen voor twee kankermedicijnen. Ze gaat daarvoor samenwerken met een aantal farmaceutische bedrijven. Daarmee zouden de medicijnen goedkoper en ruimer beschikbaar moeten worden, ook in armere landen.

“Biosimilars zijn vergelijkbaar met generische medicijnen, producten waarvan het patent vervallen is en die mogen worden nagemaakt,” zegt oncoloog Marc Peeters van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. “Maar generische medicijnen hebben een chemische samenstelling, terwijl biosimilars gebruikt worden in biotherapie. Sinds een jaar of tien wordt kanker vaak bestreden met medicijnen die bijvoorbeeld ontwikkeld worden uit cellen. Die nieuwe generatie kankermedicijnen werkt heel doelgericht in op kankercellen. Maar ze zijn ook veel complexer – en dus duurder – om te maken.”

Daarom wordt er nu geprobeerd om goedkopere versies te ontwikkelen. Dat is niet zo makkelijk als bij chemisch samengestelde medicijnen: net omdat het om een biologisch proces gaat, is het heel lastig om identiek hetzelfde product na te maken. Er is dan ook wel wat discussie of biosimilars altijd even veilig en effectief zijn. Maar, zegt oncoloog Marc Peeters: “We moeten realistisch zijn. De laatste jaren zijn we in de kankergeneeskunde overspoeld met nieuwe medicijnen die handenvol geld kosten. We botsen op de limieten van wat economisch haalbaar is. Daarom kunnen biosimilars wel degelijk een rol spelen, op voorwaarde dat we voldoende kwaliteitsgaranties inbouwen: ze moeten natuurlijk wel werken.” Daarvoor is een grondige regulering nodig.

Biosimilars bieden dan kansen om dure therapieën beschikbaar te maken in armere landen. Maar ook hier kunnen ze kankertherapieën op termijn goedkoper maken. Voor de allernieuwste generatie kankermedicijnen, zoals bijvoorbeeld immunotherapie, is het wel afwachten tot de patenten daarop verlopen zijn. Maar dat kan nog 20 jaar duren.

Maar voor andere kankermedicijnen moeten we gelukkig dus niet meer zo lang wachten. Er worden trouwens ook al biosimilars ontwikkeld voor andere ziekten, zoals diabetes of bepaalde autoimmuunziekten.