Bitcoin en co blijven records verpulveren (en vragen oproepen)

Virtuele munten scheren ongezien hoge toppen. Bitcoin, de bekendste digitale munt, was de afgelopen week voor het eerst meer dan 1.600 dollar waard. Ook andere digi-munten doen het opvallend goed.

De waarde van de bitcoin blijft maar stijgen. Begin maart stelden we nog vast dat de virtuele munt voor het eerst meer waard was dan goud. Eén bitcoin kostte toen meer dan 1.200 dollar. Twee maand later is de munt maar liefst een kwart in waarde gestegen. Het grote verschil met goud is dat dat echt bestaat, bitcoins bestaan alleen als computercode.

De koers van de bitcoin stijgt omdat steeds meer landen de munt als wettelijk betaalmiddel erkennen: Japan heeft de bitcoin vanaf 1 april erkend als volwaardige valute en ook India en Rusland zouden dat overwegen.

Vraag en aanbod

Door de beslissing van de Japanse overheid, is de vraag daar naar de virtuele munt fors gestegen. Omdat er maar een beperkt aantal bitcoins zijn, stuwt de wet van vraag en aanbod, de waarde van de bitcoin dus steil omhoog.

De vraag naar de bitcoin is ook groot in die andere Aziatische reus: China. De Chinezen zoeken steeds massaler hun heil in de virtuele munt, om de steeds strengere regels rond hun eigen munt, de yuan, te omzeilen. De Chinese overheid kijkt mee en probeert de transacties tegen te houden. Maar dat zorgt net voor extra schaarste en dus nog hogere prijzen.

Scepsis

Een laatste belangrijke factor die de koers van de bitcoin aantrekt, is te zoeken in de VS. De Amerikaanse beurswaakhond SEC zou overwegen om beleggingsfondsen in bitcoins toch toe te laten, nadat ze dat eerder dit jaar nog hadden geweigerd.

Maar er blijven toch nog veel vragen. Institutionele beleggers blijven nog ver weg van de virtuele munten omdat de waarde munt op geen enkele manier door iets gedekt wordt. Daardoor kan de waarde van de munt plots diep vallen, zoals in het verleden al is gebeurd.

Bitcoin is de bekendste en belangrijkste virtuele munt, maar is lang niet de enige. Daarnaast bestaan er ook de litecoin en de ether. Beide munten zijn de afgelopen maanden ook enorm in waarde gestegen. Was de ether begin dit jaar nog 8 dollar waard, dan is ze nu ruim het tienvoudige waard. De waarde van de litecoin is in dezelfde periode bijna verzesvoudigd: van 4 naar 25 dollar.

Criminaliteit

De bitcoin bestaat sinds 2009 en is een omstreden betaalmiddel, omdat het veel gebruikt wordt door criminelen. Die gebruiken de munt omdat ze er helemaal anoniem mee kunnen betalen.

Bovendien maken criminelen handig gebruik van de populariteit van de bitcoin: oplichters proberen goedgelovige mensen geld af te troggelen door torenhoge rendementen te beloven met digitale munten die later dan fictief blijken te zijn. Daarom heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vorige maand aangekondigd dat hij dit misbruik wil aanpakken, door de wetgeving aan te passen aan de nieuwe, virtuele realiteit in de financiële sector.

Meest gelezen