Dikste man ter wereld wordt geopereerd

Juan Pedro Franco, een Mexicaan die beschouwd wordt als de dikste man ter wereld, ondergaat volgende week een gastric bypass. Om geopereerd te kunnen worden, moest hij eerst 175 kilogram verliezen. Zijn oorspronkelijke gewicht: 595 kilogram.

Juan Pedro Franco (32) woont in de kleine staat Aguacalientes en is de laatste zeven jaar aan bed gekluisterd door zijn gewicht. Hij worstelt al zijn hele leven met obesitas, de situatie is zwaar uit de hand beginnen te lopen na een blessure op 17-jarige leeftijd.

Een operatie is levensnoodzakelijk. De voorbije maanden verloor hij al 175 kilogram, onder medische begeleiding. Hij werd daarvoor overgebracht naar Guadalajara. Zijn aanvankelijke gewicht van 595 kilogram maakte een gastric bypass onmogelijk.

Een gastric bypass of maagomleiding is een operatie waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgelegd. Daardoor wordt er minder voedsel opgenomen. De maag wordt verkleind, soms tot slechts 10 procent van zijn oorspronkelijke omvang, en verderop op de dunne darm aangesloten.

Juan Pedro Franco is gisteren al opgenomen voor voorbereidende onderzoeken. De operatie vindt normaal gezien op 9 mei plaats. Hijzelf, en ook zijn moeder, zijn optimistisch. Chirurg José Castañeda Cruz sluit complicaties niet uit.

Mexico wereldleider in overgewicht

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is Mexico een "wereldleider" in overgewicht, met 35 procent van de adolescenten die overgewicht heeft of aan obesitas lijdt.

De Mexicaan Manuel Uribe, die in 2007 in het Guinness Book of Records stond als dikste man ter wereld, en 597 kg woog, overleed in mei van vorig jaar.

Meest gelezen