Eriq Ebouaney krijgt Lifetime Achievement Award in Leuven

De Franse acteur met Kameroense roots Eriq Ebouaney wordt vanavond aan het slot van het Afrika Filmfestival in Leuven geëerd met een Lifetime Achievement Award. Ebouaney speelde in meer dan 100 films en is bij het brede publiek vooral bekend door zijn hoofdrol in "Lumumba".

Ebouaney speelde naast filmrollen ook in de theatergezelschappen "Théatre du Boulevard" en "Cie La Baignore". Hij raakte bij het grote publiek pas bekend door zijn rol van Lumumba in de gelijknamige film van Raoul Peck en van de "bad guy" in "Femme Fatale" van Brian de Palma.

Hij speelde ook in "Maman(s)" van Maïmouna Doucourédie, een prent die dit jaar in Frankrijk de César voor de beste kortfilm kreeg, en recentelijk nog in de Belgische film "Le Passé devant nous" van Nathalie Teirlinck. In het verleden werkte hij al samen met o.a. Gérard Depardieu, Jean Reno, Orlando Bloom, Liam Neeson, John Malkovich, Antonio Banderas en Brian de Palma.

Meer prijzen

De voorbije dagen werden op het Afrika Filmfestival al verschillende prijzen uitgereikt. De Prijs van de Vlaamse Unesco Commissie ging naar de documentaire "Les deux visages d'une femme Bamiléké" van Rosine Mbakam.

De laureaten van de Artist Award voor artistieke talenten van Afrikaanse origine die in ons land actief zijn, zijn hedendaags beeldend kunstenaar Aimé Ntakiyica en zangeres Vévé "Shake" Mazimpaka ("La Fille d'Ernest").

De Young African Film Makers Awards (YAFMA), bedoeld om jong Afrikaans filmtalent in de kijker te zetten, zijn voor "Le troisième vide" (Eddy Munyaneza, Burundi), "Trash Cash" (Wilberforce Muhazura, Oeganda) en "Point de vue" (Frank Thierry Lea Malle, Kameroen).