Franse media mogen gelekte campagnedocumenten van Macron niet publiceren

Het is Franse media niet toegestaan de interne campagnedocumenten van Emmanuel Macron te publiceren. Dat zegt de Franse kiescommissie. Als ze dat wel doen, maken ze zich aan criminele feiten schuldig, zegt de commissie. De documenten zijn na een hacking online verschenen, samen met heel wat fictieve papieren. Vooralsnog zijn geen bezwarende elementen voor de Franse presidentskandidaat opgedoken.
AFP or licensors

"We vragen de persorganen, nota bene hun internetsites, geen rekening te houden met de inhoud van de documenten. Hierbij herinneren we hen eraan dat het verspreiden van valse informatie strafbaar is." Met die woorden vraagt de Commission Nationale de Contrôle de la Campagne éléctorale in Frankrijk de Franse media de gelekte campagnedocumenten van Emmanuel Macron niet te publiceren.

Die documenten zijn gisteravond via zogenoemde torrent-netwerken op het internet verschenen nadat de systemen van het campagneteam van de Franse presidentskandidaat zijn gehackt. Wie daarvoor verantwoordelijk is, is niet duidelijk. Klokkenluiderwebsite WikiLeaks heeft het lek al tot "MacronLeaks" omgedoopt, maar benadrukt er niets mee te maken te hebben.

(Lees voort onder foto)

"Documenten weerspiegelen normale verloop van campagne"

Concreet gaat het om mails, contracten en een deel van de boekhouding, allemaal legale documenten die het normale verloop van een presidentscampagne weerspiegelen, zegt het campagneteam van Macron. Naast authentieke documenten zouden ook valse documenten zijn verspreid om de Franse kiezer op het verkeerde been te zetten.

Het campagneteam zegt niet ongerust te zijn over de inhoud van de gelekte informatie. Voorlopig zijn ook geen documenten opgedoken die Macron in de problemen zouden kunnen brengen.

De Franse kiescommissie onderzoekt de zaak en onderstreept in een tweede mededeling na een vergadering deze ochtend nogmaals dat het verspreiden van valse informatie strafbaar is. "Aan de vooravond van de belangrijkste verkiezingen die onze instellingen kennen, roepen we de actoren op internetsites en sociale media, de bazen van de media, maar ook de gewone burgers op verantwoordelijkheidszin aan de dag te leggen en deze berichten niet te verspreiden."

"Poging om democratie te ondermijnen"

De informatie zou al enkele weken geleden uit de mailboxen van partijmedewerkers zijn gestolen, zegt En Marche!, de partij van Macron.

Dat de documenten aan de vooravond van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen opduiken, is een bewuste poging om de democratie te destabiliseren, "zoals dat in de Verenigde Staten gebeurde tijdens de presidentsverkiezingen". "Dat dit in de laatste uren van de campagne naar buiten komt, toont aan dat het de bedoeling is om de democratie te ondermijnen."

Volgens En Marche! gaat het om een "nooit geziene operatie tijdens een Franse verkiezingscampagne". Ze kondigt aan alle noodzakelijke initiatieven te zullen nemen om opheldering te krijgen.

In de laatste peilingen staat Emmanuel Macron bijna 25 procentpunten voor op Marine Le Pen, de kandidaten van Front National. De verkiezingen zijn zondag, vandaag mag er geen campagne meer worden gevoerd.