Fransen in Montréal stonden uren in de rij om stem uit te brengen

Fransen in Montréal die hun stem willen uitbrengen in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen, moeten geduld oefenen. Hoewel in de Canadese stad meerdere kiesbureaus zijn ingericht, moeten mensen vaak uren aanschuiven. Ook in verschillende Franse overzeese gebieden trekken de kiezers al naar de stembus.

Emmanuel Macron van En Marche! of Marine Le Pen van Front National als de volgende president van Frankrijk? Kiezers op het vasteland hebben nog even de tijd om over het antwoord op die vraag na te denken, maar Franse staatsburgers in de Amerika's konden gisteren al hun stem uitbrengen.

Dat was onder meer het geval in Montréal, maar daar verloopt de stembusgang net als bij de eerste ronde twee weken geleden vrij chaotisch. Toen was in de Canadese stad slechts 1 kiesbureau ingericht, hoewel daar bijna 60.000 kiesgerechtigde Fransen staan ingeschreven. Dat leidde tot immense wachtrijen.

In een poging om een herhaling van dit scenario te vermijden, waren gisteren liefst 24 kiesbureaus ingericht. Dat mocht helaas niet baten, zo valt op te maken uit foto's die verschillende mensen op sociale media hebben geplaatst. Daaruit blijkt dat het ook deze keer urenlang aanschuiven was en wel in de regen. Sommige bronnen hebben het over wachtrijen van 2 kilometer.

Ook in de hoofdstad Ottawa was een kiesbureau ingericht. Daarnaast konden Franse kiezers zaterdag in de VS en in Zuid-Amerika stemmen.

(Lees voort onder tweets)

Macron boven

Met 40,40 procent van de stemmen heeft Macron de eerste ronde bij Fransen in het buitenland met vlag en wimpel gewonnen. Fillon eindigde tweede met 26,32 procent, gevolgd door Mélenchon met 15,83 procent. Benoît Hamon van de PS wist hier Le Pen van de vierde plek te houden met 6,87 procent. Zelf moest ze het stellen met 6,48 procent.

Alles samen zijn op 23 april 560.000 Fransen in het buitenland gaan stemmen op een totaal van 1,3 miljoen kiesgerechtigden. Dat was goed voor een stijging van 6 procent ten opzichte van 2012.

Saint-Pierre-et-Miquelon

Ook in verschillende Franse overzeese gebieden vond de tweede ronde van de presidentsverkiezingen al plaats.

De archipel Saint-Pierre-et-Miquelon voor de oostkust van Canada was als eerste aan de beurt. Daarna volgen Frans-Guyana in Zuid-Amerika, Guadeloupe, Martinique, Saint-Barthélemy en Saint-Martin in de Caraïben en Frans-Polynesië in de Stille Oceaan.

Op La Réunion en Mayotte in de Indische Oceaan en in Nieuw-Caledonië in de Stille Oceaan valt de tweede ronde dan weer samen met die op het Franse vasteland, op zondag.

Le Pen won eerste ronde (en ook weer niet)

In alle overzeese gebieden samen heeft Le Pen de eerste ronde op 23 april met 177.442 stemmen (21,9 procent) gewonnen. In geen enkel gebied individueel is ze evenwel als eerste geëindigd. Jean-Luc Mélenchon van La Franse insoumise haalde 168.326 stemmen (20,77 procent) en werd tweede. François Fillon van Les Républicains volgde op de voet met 168.005 stemmen (20,73 procent). Macron moest met 165.393 stemmen (20,41 procent) met de vierde plek vrede nemen.

Eén kanttekening: in de overzeese gebieden bleven veel kiezers twee weken geleden gewoon thuis. Op Saint-Martin en Saint-Barthélemy ging amper iets meer dan 30 procent van de kiesgerechtigde inwoners stemmen.

Op de uitslag van de tweede ronde in de overzeese gebieden en bij Fransen in het buitenland is het tot zondag wachten. Die wordt samen met die op het Franse vasteland om 20 uur 's avonds bekendgemaakt.