Masterdiploma voor islamleerkrachten in de derde graad

Leerkrachten die islamitische godsdienst willen geven in de derde graad, zullen voortaan een master moeten afwerken aan de universiteit. Dat zeggen Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en federaal minister van Justitie Koen Geens (beiden CD&V) in een interview met De Standaard.

Crevits noemt het akkoord dat ze hierover met de Moslimexecutieve bereikte "een historische doorbraak". Het zorgt er immers voor dat toekomstige islamleraars voortaan een erkende opleiding in het hoger onderwijs zullen moeten volgen.

De Moslimexecutieve heeft de opleiding islamitische theologie die de KU Leuven aanbiedt, erkend. Zo kan het volgen van deze opleiding leiden tot een vereist bekwaamheidsbewijs.

Leerkrachten die islamles willen geven in de basisschool of tot en met het vierde middelbaar, kunnen momenteel terecht in een van de vijf instellingen die nu al islamonderwijs aanbieden binnen de lerarenopleiding.

Het aantal Vlaamse leerlingen dat islamonderwijs volgt, stijgt exponentieel. In tien jaar tijd is het aandeel verdubbeld van 3,2 procent in 2005-2006 tot 6,8 procent vorig jaar. De cijfers verschillen van streek tot streek. In steden met veel diversiteit volgt soms meer dan 90 procent van de klas islamitische godsdienst.