Nog geen staatssecretaris voor Landmacht in de VS

Mark Green, de tweede genomineerde van de Amerikaanse president Donald Trump voor de functie van staatssecretaris voor de Landmacht, heeft zich teruggetrokken. Hij deed dat na "valse en misleidende aanvallen" op zijn persoon.

Begin april nomineerde president Trump Mark Green, Republikeins senator uit Tennessee, voor de functie van staatssecretaris van de Landmacht. Dat is de hoogste functie voor een burger bij het Amerikaanse leger.

Green trekt zich nu terug. Hij zegt dat de aanzwellende kritiek op zijn aanstelling een afleiding werden. "Hoewel deze valse aanvallen geen invloed hebben op de behoeften van het leger of op mijn vaardigheden, geloof ik dat het cruciaal is om de president de kans te geven om zijn visie om het leger zijn rechtvaardige plaats in de wereld te geven te bevorderen."

De senator kreeg felle commentaar op enkele controversiële uitspraken over de islam, homoseksualiteit en transgenders. Zo zei hij vorig jaar onder meer dat transgender zijn "een ziekte" is.

Hij is al de tweede kandidaat die de post weigert sinds Trumps aantreden in januari. In februari bedankte miljardair Vincent Viola voor de eer, uit vrees voor belangenvermenging.