Vaticaan opent onderzoek naar Belgische tak Broeders van Liefde

De hoogste instanties in het Vaticaan gaan een onderzoek voeren naar de Belgische tak van de Broeders van Liefde. Eerder had die Belgische afdeling beslist om euthanasie mogelijk te maken in de psychiatrische centra van de organisatie in ons land.

Het onderzoek komt er na een klacht van Réné Stockman, wereldwijd de overste van de Broeders van Liefde en ook een Vlaming. Volgens de Catholic News Service (CNS) is Stockmans niet te spreken over een recente beslissing van de Belgische afdeling van de orde.

Die had onlangs beslist om euthanasie mogelijk te maken in de vijftien psychiatrische centra die de organisatie in ons land heeft. Dat Belgische bestuur bestaat overigens vooral uit leken. Stockmans had gevraagd om die beslissing ongedaan te maken, maar dat is niet gebeurd.

Enerzijds komt er nu een onderzoekscommissie onder leiding van kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin, na de paus de hoogste bestuurder van de rooms-katholieke kerk.

Anderzijds zou Stockmans de Belgische bisschoppen ook gevraagd hebben "om hun mening en een duidelijke verklaring" te uiten. Hij zegt dat hij alle vertrouwen heeft in de Belgische bisschoppen.