Veiligheid kernreactoren Electrabel onvoldoende

De nucleaire toezichthouder Fanc geeft voorlopig geen veiligheidsvergunningen aan de kernreactoren Doel 1 en 2. Dat schrijft De Tijd. In november weigerde het Fanc dat ook al. Er zijn al veel vorderingen gemaakt, maar de beveiliging van bepaalde installaties kan nog beter, luidt het.

Het Fanc had in oktober vorig jaar na een audit ernstige gebreken ontdekt in de bescherming van gegevens over de veiligheid van kernreactoren. Uitbater Engie Electrabel kreeg tot begin mei om een en ander in orde te brengen, maar slaagde daar niet in. Daarom krijgt het geen veiligheidsvergunning.

De beslissing heeft betrekking op de kerncentrales van Doel 1 en Doel 2. Tihange kreeg al de vergunning, net als Doel 3 en 4. Meer details geeft het Fanc niet. Er is geen enkel gevaar voor de bevolking, benadrukt de nucleaire toezichthouder.

Volgens Engie Electrabel heeft de beslissing te maken met geplande werken in het kader van de levensduurverlenging van de kernreactoren met tien jaar. "Die werkzaamheden zijn opgenomen in een actieplan, goedgekeurd en gecontroleerd door het Fanc."