"Macron is niet de nieuwe Obama, ik maak me veel zorgen en hoop dat hij het zal redden"

De nieuwe Franse president Emmanuel Macron is niet de nieuwe Barack Obama. Dat zegt reportagemaker Wilfred De Bruijn die ook in Frankrijk woont. "Ik ben niet zo optimistisch en denk dat hij niet zo veel vernieuwende dingen zal kunnen doen. Hopelijk kan hij het redden", zegt hij in "Terzake".
AFP or licensors

De reacties op de overwinning van de centrumkandidaat Emmanuel Macron bij de Franse presidentsverkiezingen zijn duidelijk. Vanuit heel Europa komen positieve signalen en wordt er vol verwachting uitgekeken naar zijn beleid. 

Verdeelde samenleving

Reportagemaker Wilfred De Bruijn - die ook wel bekend staat als de Nederlandse Parijzenaar - is veel voorzichtiger. Hij trok voor zijn reeks "Op zoek naar Frankrijk" door heel het land en zag er vooral een verdeelde samenleving. 

"Macron is niet de nieuwe Barack Obama", zegt hij stellig in "Terzake". "Het spijt me dat ik niet zo optimistisch ben, maar ik denk dat hij niet zoveel vernieuwde dingen zal kunnen doen. De Fransen zijn nieuwsgierig naar wat hij zal kunnen doen, maar wachten ook kritisch af. Ik hoop dat hij het zal redden, maar ik maak er mij veel zorgen over."

Vooral de verdeeldheid in het land zal Macron parten spelen, denkt De Bruijn. "In de eerste ronde heeft veertig procent van de kiezers gekozen voor een radicale kandidaat. Vandaag is een vierde van de Fransen niet komen opdagen om te stemmen. Veel mensen hebben een afkeer van de politiek na een teleurstelling van dertig jaar. De afstand tussen de elite en de basis en het stad en het platteland is enorm. Macron wil nu politiek bedrijven los van de traditionele politieke partijen en samen met de vakbonden, de verenigingen en het middenveld. Als hem dat lukt, zou het al fantastisch zijn."

Burgers van het land?

Frankrijkwatcher Tinneke Beeckman ziet ook een "diep verdeeld land". "Bij de vorige verkiezingen had je links en rechts. Zij hebben andere standpunten, maar ze aanvaarden elkaar wel als democratische partijen. Nu stemt een groot deel van de bevolking voor partijen die als populistisch worden bekeken. Dat is problematisch. Want wat gebeurt er met hun opinies en ideeën? Gaan zij zich nog als burgers van het land beschouwen? Hebben alle burgers nog hetzelfde project in gedachten als het gaat over de structuur van het land?"