Amnesty International en 11.11.11 vragen onderzoek naar geweld in Beni

Amnesty International, 11.11.11 en een aantal Belgische Congolezen vragen een onafhankelijk onderzoek naar het geweld in de Congolese stad Beni. Daarvoor hebben ze vanmiddag 19.000 handtekeningen afgegeven bij de Congolese ambassade in ons land.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Sinds 2014 wordt de regio rond Beni, in het Oosten van Congo, geteisterd door gruwelijke en willekeurige aanvallen op burgers. Naast de vele verkrachtingen kwamen meer dan 700 mensen om bij de slachtpartijen waarbij mensen levend werden verbrand of met machetes vermoord.

De gruwelijkheden gebeuren onder de neus de VN-vredesmissie en het Congolese leger. Toch is het nog onduidelijk wie er verantwoordelijk is. Velen beschuldigen de Oegandese rebellengroep ADF, maar er zijn ook getuigenissen over betrokkenheid van andere gewapende groepen en Congolese soldaten.

"Het is zeer belangrijk dat er een onafhankelijk onderzoek gestart wordt en de straffeloosheid bestraft wordt. Indien die blijft voortduren, zullen ook de moordpartijen blijven duren en is er nog elke dag kans op geweldplegingen", zegt Lore Van Welden, woordvoerster van Amnesty International Vlaanderen.