China gaat internet nog strenger controleren en beperken

China gaat het internet nog strenger controleren en beperken. Zo zullen mensen die online nieuws willen verspreiden daarvoor in de toekomst een vergunning moeten hebben.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Het internet is een van de belangrijkste punten in het vijfjarige plan van de communistische partij en de regering. Zo wil president Xi Jinping hard optreden tegen "online geruchten, schadelijke informatie, fout nieuws, valse media en valse verslaggevers". Mensen die online nieuws willen publiceren, zullen daar in de toekomst ook een vergunning voor moeten hebben.

Daarnaast benadrukt het plan dat alle media de partijlijnen moeten volgen en dat ze de positieve propaganda moeten versterken. 

De nieuwe maatregelen komen bovenop de huidige - en strakke - regels. Zo worden buitenlandse websites, zoals Google en Facebook, momenteel al geblokkeerd. Voor andere websites en netwerkproviders gelden strenge regels.

Volgens de regering zijn de maatregelen noodzakelijk gezien de "toenemende veiligheidsbedreigingen".

Meest gelezen